NAJNOVIJENAPOKON LJETO

ISTRAMET: Živa u termometru prešla 30 celzijevaca, idućih dana bit će još toplije

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

"Službeno smo završili sezonu kukanja radi kiša i svečano otvorili sezonu kukanja radi vrućina", šaljiv je post Istranima omiljenog agrometeorološkog portala Istrameta kojim su najavili vruće ljeto do daljnjega.

Kako navode na portalu www.istramet.hr, temperature zraka u subotu su na čak deset mjernih postaja prešle 30 stupnjeva Celzijevih, a idućih dana bit će još i toplije. Vrijednosti temperature lokalno će porasti i do 34 stupnja, i to u hladu!

- Porast temperature zraka prati i porast temperature mora. Prema mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda u subotu je u Puli temperatura mora iznosila 21, a u Rovinju 19 stupnjeva. To je i dalje ispod višegodišnjeg prosjeka, no u idućim danima vrijednosti će brzo porasti za dva do tri stupnja, navode na ovom portalu.

Prema aktualnim prognostičkim modelima, vruće vrijeme očekuje nas cijeli tjedan koji je pred nama. Pritom bi u nizinama unutrašnjosti Hrvatske vrijednosti lokalno mogle porasti i iznad 35 stupnjeva. U Istri, radi utjecaja hladnijeg mora uz obalu, ne bi trebalo biti ovako visokih vrijednosti temperature, no zato će noći biti neugodnije i sparne. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije na svojim stranicama preporuča da se pridržavamo preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i rashladimo dom i smanjimo količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće.

- Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između četiri i sedam sati. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu niti u hladu, odnosno nikada se ne smiju ostavljati u automobilu bez nadzora. Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine. Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od deset do 17 sati, savjetuju stručnjaci dodajući da se to poglavito odnosi na djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike te bolesnike oboljele od šećerne bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam