PORAŽAVAJUĆI revizijski NALAZ

ISTARSKOM VELEUČILIŠTU ZABRANJEN UPIS STUDENATA! Povjerenstvo utvrdilo lošu kvalitetu izvedbe studija, atmosferu straha i kaosa…

  Ustanovljeno je da nedostaje kvalificiranog i predanog osoblja te tehničkog osoblja, odnosno da je njihov broj nekad bio dostatan, ali da je smanjen nedavnim restrukturiranjem. Nedostaju laboratoriji i knjižnica. Također, postoji velika potreba za poboljšanjem kadrovskih kapaciteta, kao i potreba za njegovim dodatnim stručnim usavršavanjem. Povjerenstvo je, među ostalim, utvrdilo trend smanjenja broja studenata

| Autor: Chiara BILIĆ
Politehnika (Arhiva)

Politehnika (Arhiva)


Postupak reakreditacije Istarskog veleučilišta, nekoć Politehnike Pula, rezultirao je poražavajućim revizijskim izvješćem, a zbog loše kvalitete izvedbe studijskih programa Ministarstvo znanosti i obrazovanja toj je visokoškolskoj ustanovi zabranio upis studenata na sve studijske programe.

U pismu preporuke koje je Ministarstvo uputilo lani početkom prosinca od Veleučilišta se zahtjeva uklanjanje utvrđenih nedostataka u roku od godine dana. Ta se odluka temelji na zaključku akreditacijske preporuke stručnog povjerenstva Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji je postupak vrednovanja kvalitete provodilo u studenom 2019. godine, dok je v.d. dekana bio dr. sc. Boris Marjanović.

Dugačak je popis stavki ocijenjenih s „minimalnom razinom kvalitete“, pa se od Istarskog veleučilišta očekuje i izrada akcijskog plana kojim će ukloniti te brojne nepravilnosti. Stručno je povjerenstvo, naime, utvrdilo da na Istarskom veleučilištu zbog nedavne promjene Uprave i smanjenja broja djelatnika vlada atmosfera kaosa i nesigurnosti. O takvoj su strahovladi za Glas Istre lani u listopadu anonimno već pričali djelatnici koji sebe nazivaju „starim kadrom Politehnike“, otkrivajući da se nad njima vrši mobing i da se boje za svoja radna mjesta. Tada je tek novoizabrani dekan dr. sc. Daglas Koraca, inače peti po redu nakon što je 2018., također zbog poražavajućeg revizijskog izvješća, smijenjen tadašnji dekan Davor Mišković, kazao da o tome ne zna ništa. 

Nema napredovanja

Isti djelatnici podijelili su s nama i informaciju da je revizijski nalaz porazan. No, iako tada postupak reakreditacije još uvijek nije bio službeno priveden kraju, pa stoga potvrdu njihovih tvrdnji nismo uspjeli dobiti od Agencije, Koraca je rekao da je povjerenstvo dalo „pozitivnu ocjenu za svaku od pet tema koje se obrađuju u tom postupku, ali da će o krajnjem rezultatu na kraju odlučivati Ministarstvo obrazovanja“. Ministarstvo je u međuvremenu odlučilo, ali očigledno ne onako kako je priželjkivao dr. sc. Koraca.

Valja istaknuti da je spomenuto povjerenstvo evaluiralo pet tema: interno osiguravanje kvalitete i društvena uloga visokog učilišta, studijski programi, nastavni proces i podrška studentima, nastavnički i institucijski kapaciteti, stručna i/ili znanstvena djelatnost. Jedino je kategorija nastavnog procesa i podrške studenata ocijenjena s 'zadovoljavajućom razinom kvalitete'.

Ustanovljeno je da nedostaje kvalificiranog i predanog osoblja te tehničkog osoblja, odnosno da je njihov broj nekad bio dostatan, ali da je smanjen nedavnim restrukturiranjem. Nedostaju laboratoriji i knjižnica. Također, postoji velika potreba za poboljšanjem kadrovskih kapaciteta, kao i potreba za njegovim dodatnim stručnim usavršavanjem. Povjerenstvo je, među ostalim, utvrdilo trend smanjenja broja studenata.

Ustanovi koja turbulencije proživljava već više od dvije godine, preporučuje se i usvajanje plana i organiziranje sustavne podrške nastavnicima u razvoju vještina koje se odnose na metode provjere znanja, „posebno s obzirom na činjenicu da većina iskusnijih nastavnika više nije zaposlena na visokom učilištu, koje sada ima velik broj novih nastavnika i suradnika“.

Povjerenstvo je ustanovilo i da se problem Istarskog veleučilišta ne ogleda samo u broju nastavnika i njihovom omjeru prema studentima, već i u „nekonzistentnosti informacija i nedostatku kvalificiranih vlastitih nastavnika, posebno u području tehničkih znanosti“.

Zanimljiva je i opaska o promjeni uprave, o čemu je Glas Istre također pisao u nekoliko navrata, nakon smjene Miškovića, ali i tadašnjeg predsjednika Uprave Branimira Ružojčića, koji su tad upozorili da se na toj ustanovi zapošljava prema stranačkom ključu. Naime, iako su članovi Povjerenstva razgovarali ne samo s upravom, već i s nastavnicima, vanjskim suradnicima i studentima, nisu uspjeli doznati zbog čega je uopće došlo do promjene uprave, a samim time i visoke fluktuacije nastavnika.

„Teško je prosuđivati informacije na temelju percepcije različitih dionika, ali može se utvrditi da bi Veleučilište trebalo biti pažljivije u provedbi postupaka zapošljavanja, dostupnosti i transparentnosti zapošljavanja (posebno u postupku odabira)“, stoji u akreditacijskoj preporuci. Dalje je navedeno i da „tijekom posjeta visokom učilištu i sastanaka s upravom i nastavnicima, stručno povjerenstvo nije dobilo dokaze o postupcima napredovanja nastavnika koji se temelje na vrednovanju i nagrađivanju izvrsnosti te uzimanju u obzir važnih dostignuća ponajviše zato što većina nastavnika koji su u prethodnim akademskim godinama bili zaposleni na visokom učilištu (u vrijeme prethodne uprave) više ne rade tamo“.

Zaključeno je i da su većinu znanstvenih radova objavili djelatnici koji također više ne rade na Istarskom veleučilištu.

U nadi da će nam podrobnije pojasniti razloge lošeg revizijskog nalaza, dekanu dr. sc. Koraci poslali smo nekoliko pitanja. Upitali smo ga da komentira teme koje su ocijenjene minimalnom razinom kvalitete, a pogotovo one vezane za nastavnički kadar, s obzirom na to da je u kuloarima još od 2018. živa priča da su svi profesori koji njeguju visoke akademske standarde napustili Istarsko veleučilište ne želeći sudjelovati u njegovom srozavanju, što se, očigledno, pokazalo točnim. Tražili smo ga i da ponovno komentira „atmosferu straha“. No, umjesto konkretnih odgovora Koraca je naveo da je povjerenstvo 2019. godine obavilo akreditacijski nadzor za razdoblje od 2013. do 2018. godine, dok su se dešavale nepravilnosti bivše uprave „na koje smo višekratno ukazivali“. Iz izvješća je pak jasno da je Povjerenstvo s djelatnicima razgovaralo, ponovimo, u studenom 2019., te da mnoge primjedbe vrijede za novo Upravno vijeće, u kojem je Koraca bio predsjednik, dok je u onom prethodnom bio član.

Ministarstvo je, tumači dalje dekan, prepoznalo kvalitetu rada i uložene napore nove uprave, pa je u sklopu preporuka Agencije, Veleučilištu izdalo preporuku za izradu akcijskog plana.

- U međuvremenu smo otklonili sve nepravilnosti i zadržali dopusnicu za sve studijske programe, što je bilo ključno u ovom postupku, ali i iznimno teško u onim okolnostima. Akcijski plan i izvještaj o otklonjenim nepravilnostima iz 2013. do 2018. godine su pri završetku te ćemo ih poslati Agenciji i ministru, čime će pozitivno biti okončan postupak reakreditacije Istarskog veleučilišta, tvrdi dr. sc. Koraca.

Inače, Istarsko je veleučilište podnijelo prigovor na poražavajuće izvješće reakreditacije i to još prošle godine u svibnju. Stoga logika nalaže da je dekan Koraca, u trenutku kada nam je listopadu govorio o pozitivnim ocjenama evaluacije, ipak bio upućen u loš nalaz. Kako bilo, na sjednici Akreditacijskog savjeta Agencije odlučeno je da taj prigovor nije osnovan. Naime, širi društveni kontekst postojanja i utjecaja Veleučilišta, lokalne posebnosti i okolnosti pandemije koronavirusa, sve razlozi koje je ustanova navela kao otegotne okolnosti, ni u kojem smislu nisu, navedeno je u izvješću, mogle utjecati na kvalitetu izvođenja studijskih programa. 

Ugrožavanje kvalitete

„Nedavne promjene uprave praćene temeljitim kadrovskim i strateškim promjenama, te narušenim međuljudskim i međukolegijalnim odnosima, stvorili su atmosferu nesigurnosti, što bitno ugrožava kvalitetu i dovodi u pitanje daljnji razvoj i održivost samog studija“, navedeno je u odbijenici prigovora.

Koraca pak navodi novine koje su uvedene nedavno.

„Istarsko veleučilište pokrenulo je fazu razvoja, zaposlili smo 13 novih nastavnika iz područja tehničkih i društvenih znanosti, udvostručili smo upise studenata, uveli digitalizaciju poslovanja, unaprijedili kvalitetu studiranja, napravili novu razvojnu strategiju, pripremamo dva nova studijska programa u suradnji s renomiranim partnerima, pripojili smo Centar za istraživanje Metris i dobili nove vrijedne laboratorije, provodimo značajne EU projekte, pokrenuli smo pribavljanje dopusnice za znanstvenu djelatnost“.

Takav iskorak u kvaliteti zasluga je, smatra, svih zaposlenika Veleučilišta te je moguć jedino u uvjetima dobre radne atmosfere i poštivanja kolektiva.

- Kao dekan nastavljam pokrenuto jačanje i razvoj Istarskog veleučilišta sukladno programu rada i novoj strategiji razvoja, zaključuje Koraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom