ZAINTERESIRANI SE JOŠ MOGU PRIJAVITI

Istarska županija provodi razne programe financijske podrške poduzetnicima: VELIKI INTERES ZA KREDITNU LINIJU "PODUZETNIK ISTARSKA ŽUPANIJA 2020."

Iz Istarske županije napominju da je navedena kreditna linija s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja otvorena i dalje s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je istarskim poduzetnicima na raspolaganju još preko 185 milijuna kuna

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Coworking prostor za male i srednje poduzetnike, obrtnike i slobodne profesionalce

Coworking prostor za male i srednje poduzetnike, obrtnike i slobodne profesionalce


Istarska županija već dugi niz godina realizira razne programe financijske podrške poduzetnicima, a jedan od tih je i Program poticanja razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji. Putem njega mali i srednji poduzetnici mogu ostvariti bespovratnu potporu za ulaganja u digitalizaciju poslovnih i proizvodnih procesa, uvođenje inovativnih digitalnih rješenja i novih tehnologija u cilju unapređenja poslovanja i povećanja konkurentnosti.

Više od tisuću projekata

Također, putem Programa se potiču poduzetnici početnici, odnosno osobe koje su se "samozaposlile" otvaranjem tvrtke.

Podsjetimo da je sredinom listopada prošle godine, pokrenuta i nova kreditna linija "Poduzetnik Istarska županija 2020." kojom su korisnicima ponuđeni krediti po najpovoljnijim uvjetima na tržištu. Radi se o najizdašnijoj kreditnoj liniji za male i srednje poduzetnike i obrtnike te zadruge u Istri, ukupnog kreditnog potencijala 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna. Riječ je o 17. po redu kreditnoj liniji koja se provodi putem Istarske razvojne agencije, a prijašnjih 16 kreditnih linija ostvarilo je impresivne brojke. Zahvaljujući njima podržano je 1.100 poduzetničkih projekata te dodijeljeno 700 milijuna kuna kreditnih sredstava.

Foto

U Istarskoj županiji djeluje osam poduzetničkih inkubatora

I posljednja kreditna linija izazvala je veliki interes istarskih poduzetnika, ponajprije za ulaganja u prerađivačku industriju koja u ovim vremenima ima poseban značaj u jačanju otpornosti istarskog gospodarstva na globalne izazove. Naime, više od polovice poslovnih ideja odnosi se na investicije u nove proizvodne prostore, strojeve, opremu i slično, a dobar dio zatraženog kreditnog iznosa odnosi se i na obrtna sredstva.

Analizirajući zahtjeve vidljivo je da se najviše njih odnosi na Pulu u kojoj je od početnih 70 milijuna kuna kreditnog potencijala već zatraženo 61,6 milijuna ili 88 posto. Slijedi Poreč u kojem su poduzetnici zatražili 41,4 od 50 milijuna kuna, odnosno 83 posto raspoloživog novca, te Pazin sa zahtjevima u iznosu od 17,7 od raspoloživih 25 milijuna kuna, odnosno 71 posto predviđenog iznosa za plasman po subvencioniranim kamatnim stopama.

Poduzetnički inkubatori

I brojčano najviše je poduzetničkih zahtjeva pristiglo iz Pule, njih 104, a slijede Poreč s 64, Rovinj s 34, Labina i Pazin sa po 25, Buzet sa 17 te Vodnjan, Buje, Novigrad i Umag sa po 11 poduzetničkih zahtjeva. Ukupno je 87 zahtjeva pristiglo iz istarskih općina.

Iz Istarske županije napominju da je navedena kreditna linija s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja otvorena i dalje s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je istarskim poduzetnicima na raspolaganju još preko 185 milijuna kuna.

Spomenimo i to da u Istarskoj županiji trenutno djeluje i osam poduzetničkih inkubatora koji nude poslovni prostor po povlaštenim cijenama, kao i ostale usluge za poduzetnike početnike te dva coworking prostora za male i srednje poduzetnike, obrtnike i slobodne profesionalce. Poduzetnički inkubatori u Pazinu te Barbanu uspostavljeni su nedavno, zahvaljujući sufinanciranju iz ESI fondova, kao i onaj u Buzetu čije se otvaranje očekuje uskoro.

Foto

Tijekom godina provedeno je više od 500 obrazovnih programa

Tijekom godina u takvoj je vrsti infrastrukture pružena podrška za više od 200 poduzetnika, obrtnika i slobodnih profesionalaca. Istarska razvojna agencija u Puli upravlja s dva poduzetnička inkubatora - Poduzetničkim inkubatorom "IZAZOV" te Tehnološkim inkubatorom Pula u kojima je tijekom godina pružena podrška za osamdesetak poduzetnika početnika. Navedeni inkubatori prostiru se na 1.000 kvadrata, te nude dvadesetak opremljenih poslovnih prostora po povlaštenim uvjetima najma, kao i usluge poslovnog savjetovanja poduzetnicima početnicima s ciljem olakšavanja pokretanja poslovanja, razvoja novih poduzetničkih ideja i jačanja zapošljavanja.

Moderan kompleks u Puli

Trenutno je u suradnji IDA-e te Grada Pule aktualna i provedba strateškog projekta Coworking Pula ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna, koji se sufinancira iz ESI fondova (ITU mehanizam za urbano područje Pula). Glavni je cilj projekta izgraditi do 2023. godine moderan kompleks namijenjen poduzetnicima, obrtnicima i slobodnim profesionalcima na području Pule i okolice. Vlada RH je još u rujnu 2018. godine prepoznala značaj spomenutog projekta te je temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e, darovala Gradu Puli napuštenu i devastiranu zgradu Mehanike u centru Pule, u svrhu njezine obnove i prenamjene.

Cilj je na tom mjestu stvoriti poduzetnički centar koji će postati ključno mjesto za okupljanje, odnosno stvaranje jedne nove poduzetničke zajednice na urbanom području Pula i šire, što će doprinijeti novim ulaganjima, razvoju novih tehnologija i naposljetku novih zanimanja i radnih mjesta u Istarskoj županiji. Očekuje se da će u srednjoročnom razdoblju usluge prostora i inovativne programe poduzetničke podrške koje će tamo razvijati koristiti minimalno 150 korisnika.

Nadalje, u Istarskoj županiji, u koordinaciji Istarske razvojne agencije, više od 20 godina provode se besplatni obrazovni programi za poduzetništvo. Tijekom godina provedeno je više od 500 obrazovnih programa za 13.500 polaznika. EU projekti glavni su izvor financiranja takvih edukacija. Trenutno su u tijeku besplatne online edukacije na temu razvoja digitalnog gospodarstva u sklopu projekte UP SMART Istarske razvojne agencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini