ZAPRIMLJENO 400 ZAHTJEVA

KREDITNA LINIJA PODUZETNIK ISTARSKA ŽUPANIJA 2020.: Istarski poduzetnici zatražili 125 milijuna kuna za nove investicije

Predaja zahtjeva maksimalno je pojednostavljena te je u organizaciji Istarske razvojne agencije omogućena digitalna predaja zahtjeva za kredit u svega par koraka. Stoga se pozivaju svi zainteresirani poduzetnici da se jave, poručio je direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U dosadašnjem tijeku provedbe aktualne kreditne linije „Poduzetnik Istarska županija 2020.", koja se realizira u suradnji Istarske županije, istarskih gradova, Istarske razvojne agencije, poslovnih banaka i HBOR-a, zaprimljeno je 400 zahtjeva poduzetnika, odnosno zatraženo je ukupno 225 milijuna kuna kredita od čega se 125 milijuna odnosi na ulaganja u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 100 milijuna kuna.

Za razliku od prijašnjih kreditnih linija u kojima je samo Istarska županija subvencionirala kamatnu stopu, od prošle su godine u kreditnu liniju uključeni i svi istarski gradovi koji su u svojim proračunima osigurali potrebna sredstva za subvenciju kredita istarskih poduzetnika. Stoga je i interes poduzetnika znatno veći te uvjeti kreditiranja povoljniji.

Nove investicije

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, dr.sc. Boris Sabatti, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa poduzetnika te ponajprije zbog namjere ulaganja u nove investicije, a ponajviše u sektoru prerađivačke industrije, koja u ovim vremenima imaju poseban značaj u jačanju otpornosti istarskog gospodarstva na globalne izazove.

- Više od polovice zahtjeva odnosi se na investicije u nove proizvodne prostore, strojeve, opremu i slično, a dobar dio zatraženog kreditnog iznosa odnosi se i na obrtna sredstva, što je i razumljivo obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, koje smo svjesni te u kojoj se maksimalno nastojalo pomoći istarskim poduzetnicima povoljnim kreditiranjem njihovih tekućih obveza, ističe Sabatti.

Boris Sabatti (Snimio Milivoj Mijošek)

Analizirajući zahtjeve vidljivo je da se najviše njih odnosi na Pulu u kojoj je od početnih 70 milijuna kuna kreditnog potencijala već zatraženo 61,6 milijuna ili 88 posto. Slijedi Poreč u kojem su poduzetnici zatražili 41,4 od 50 milijuna kuna, odnosno 83 posto raspoloživog novca, te Pazin s zahtjevima na iznos od 17,7 od raspoloživih 25 milijuna kuna, odnosno 71 posto predviđenog iznosa za plasman po subvencioniranim kamatnim stopama. I brojčano najviše je poduzetničkih zahtjeva pristiglo iz Pule, njih 104, a slijede Poreč s 64, Rovinj s 34, Labina i Pazin sa po 25, Buzet sa 17 te Vodnjan, Buje, Novigrad i Umag s po 11 poduzetničkih zahtjeva. Ukupno je 87 zahtjeva pristiglo iz istarskih općina.

Povoljni uvjeti

Analizom djelatnosti ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije, njih 26 posto, 22 posto je iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 20 posto iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 13 posto iz građevinskih djelatnosti, 11 posto iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti dok je iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo osam posto zahtjeva.

- Kreditna linija s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja otvorena je i dalje s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je istarskim poduzetnicima na raspolaganju još više od 185 milijuna kuna. Predaja zahtjeva maksimalno je pojednostavljena te je u organizaciji Istarske razvojne agencije omogućena digitalna predaja zahtjeva za kredit u svega par koraka. Stoga se pozivaju svi zainteresirani poduzetnici da se jave, zaključio je Sabatti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater