NAJNOVIJEINVESTICIJA NA VALOVINAMA

ISPROBALI SU GA VEĆINOM PULJANI Skijaše na moru ne vidjesmo, na ski-liftu još se ISPIJAJU SAMO KAVE

| Autor: Duška PALIBRK
Filip ŠKATAR

Opremu za skijanje posudili su od kolega u Poreču, a dok ne stigne njihova, od 17 do 20 sati skijanje je besplatno. Do sada su lift isprobali, kaže suvlasnik Ivan Pokos, većinom Puljani, nešto stranih turista iz kampa Stoja, a jedan ruski skijaš samo je radi toga doletio iz St. Petersburga

 

Ski-lift na pulskim Valovinama je proradio. Ustvari samo šank, ali uskoro će i kuhinja. Skijaše na moru ne vidjesmo, ali nam kažu da su poneki već isprobali novu pulsku atrakciju koja je podijelila Puležane. Mnoge je razljutila, posebno žitelje iz starih naselja na Stoji, ali i druge u gradu kojima su ovo omiljene plaže. Možda više od samog ski-lifta, koji je zaista zagospodario čitavom uvalom, protivnike više muči način na koji je to izvedeno. Gradske su vlasti dale 20-godišnju koncesiju bez prave javne rasprave, građane nitko nije ništa pitao.

Ni blizu

- Ne idem tamo više ni blizu, kaže nam Puležan kojeg zatičemo pred kućom u obližnjem naselju Fižela. Odrastao je na Stoji, tu mu je djedovina, i nikako ne prihvaća novog susjeda. "Ta je uvala za nas bila sve, svi smo se tu išli kupati. Nekad davno imali smo i kupalište Stoju, sada je to ruglo, a u kampu se plaća ulaz i preostala nam je ova uvala. Svakog jutra u 5.15 sati radnik Herculanee je tu i čisti plažu, zidovi su obnovljeni, imaš sve što ti treba. Otkad su lani nasipali obalu vapnencem, trave u moru više nema. Znamo da stablo breskve pofarbamo vapnom da mravi i drugi insekti ne idu u krošnju. A u tom tucaniku koji je bačen u more je vapno", pojašnjava naš prvi sugovornik. Ovdje ga svi poznaju pa moli da mu ne navodimo ime.

Pokušao je nešto poduzeti na vrijeme, sudjelovao je u javnim prosvjedima građana kada se, kaže, prvi put okupilo 300-400 ljudi, drugi put dvostruko više. Ali ništa od toga. "Ni gradsku upravu ni Mjesni odbor to ne zanima. Investitor nikad nije ni prekinuo radove, samo je tiho nastavio. Možete vi plivati u ostatku mora, ali tko je taj koji je izmjerio da od psihološke brane ski-lifta do obale ima 50 metara, koliko je propisano? Za objekt koji će tu stajati 20 godina, mora valjda postojati nadzor", pita se stari Puležan. Razmišlja i kako će ski-lift izdržati svakodnevne vjetrove u uvali Valovine. "Većinom je to maestral i zapadnjak koji pravi valove, a nekad zapuše i grbin, e onda znate gdje će biti jedan kvarat toga? Na kružnom toku", kazuje čovjek s Fižele.

Susjed čuje naš razgovor i priključuje se. Kaže da je u Poreču ski-lift u jednoj bari, gdje se nitko nije kupao. "Stavimo ga na Mandrač, u ribnjak u Pomer, u Medulin iza Vižule, ali ne u jednu od najljepših uvala u gradu. I restoran staviti nasred mora!? Gdje ste to vidjeli? Ljudi sjede, puše, a di će ići čik? Pik, pa u more. Proputovao sam puno toga, ali nigdje nisam vidio kafić nasred mora. Drugo je beach bar, on je na obali", komentira. Muči ga i to što naselje Fižela ima i neasfaltirane ceste, nema kanalizaciju, a investitori izvana dobiju kompletnu infrastrukturu.

Njihove plaže

Upravo ta riješena infrastruktura drugima je baš ono pozitivno što je ski-lift donio ovom dijelu grada. "Nismo u 19., već u 21. stoljeću. Ovi koji se pozivaju na ekologiju i traže netaknutu prirodu, neka pogledaju šumu na drugoj strani obale, postala je odlagalište smeća. Pogledajte kakva je uvala i šetnica s druge strane, prema Zeleniki, sve je zapušteno, zaraslo. Govorimo da na mladima svijet ostaje, a ne damo im da uvedu neke novine, da žive svojim životom. Ako mislimo u Puli razvijati turizam, stvari se moraju stubokom mijenjati", kaže nam gospođa Andrea koja sa suprugom ispija kavicu na terasi ski-lifta.

Sa Zelenike su, ovo su i dalje njihove plaže, ovamo će vrlo rado uputiti svoje goste i na skijanje i na piće. "Ski-lift je spojen na kanalizaciju, nema onečišćenja, nikakve devastacije prirode. Veća su devastacija ove kućerine koje zadnje dvije-tri godine ubrzano niču duž uvale, neke ni na desetak metara od mora. Na mjestu gdje se nije moglo graditi 50 godina? I nitko se ne pita kako oni dobivaju dozvole. Nije to montažni objekt koji se nakon isteka koncesije može maknuti", komentiraju supružnici.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam