DEMANTIRA GLASINE

ISPOVIJEST ODBJEGLE PULEŽANKE EME NOVAKOVIĆ "Nismo putovale prema Beogradu, niti Istanbulu. Došle smo u Tiranu, što je bio naš cilj! Morale smo se  vratiti jer više nismo imale novaca"

| Autor: Marcello ROSANDA
Ema Novaković u razgovoru s novinarom

Ema Novaković u razgovoru s novinarom


"Istina je da smo u jednom trenutku odlučile otići na put, isključivo svojevoljno i zbog privatnih obiteljskih razloga. Naglašavam da nismo bile zavedene od bilo kakve osobe ili grupe osoba iz virtualnog niti realnog svijeta. Nismo putovale prema Beogradu, niti Istanbulu. Nije mi jasno od kuda sve te silne kontradiktorne informacije i insinuacije. One nisu točne. Htjele smo posjetiti Tiranu", započinje svoju priču 19-godišnja Ema Novaković koje je, skupa sa sestričnom Enom Martinčić (17), u nedjelju pobjegla iz svog doma. Već duže vrijeme žele ići u Tiranu, vidjeti kako se tamo živi i obići grad, a to je isključivo naša ideja, tvrdi ona.

Jučer su se mlade cure u pratnji članova obitelji s graničnog prijelaza Božaj, između Crne Gore i Albanije, vratile u Hrvatsku. Odmah nakon policijskog ispitivanja javile su se Glasu Istre ne bi li, kažu, demantirale lažne medijske navode, demistificirale razne priče i iznijele svoju verziju događaja.

Razgovarali smo sa starijom sestričnom Emom u njezinom domu na adresi gdje su zadnji puta i viđene te s koje su se udaljile tog nedjeljnog prijepodneva. Izrazila je želju da u svoje i Enino ime objasni cjelokupnoj javnosti pravu istinu o bijegu.

Prije samog putovanja, u nedjelju oko 10 sati imale su blažu prometnu nesreću koju je skrivio njemački državljanin, a nitko od sudionika nije bio ozlijeđen. Nijemcu je izdan prekršajni nalog, a one nisu bile pod utjecajem alkohola ili droga. Zadnji kontakt s

obitelji imale su u nedjelju oko podneva kada su najavile dolaze na ručak. No, nisu se pojavile. Mobitele su ubrzo potom isključile i prerezale sim kartice ne bi li službama onemogućili lociranje. Od samog početka putovanja nisu koristile mobitele, priča Ema.

Iz Pule do Zagreba odvezle su se, prepričava Ema, autom VW Up u vlasništvu njihovog nona, te ga tamo pustile na nasumično odabranom parkiralištu. Potom su kupile autobusne karte i krenule put juga. Na koncu su stigle u Tiranu, ali su, uvidjevši da im ponestaje novaca, odlučile sjesti u autobus za Dubrovnik i vratiti se u Hrvatsku.

 "Na graničnom prijelazu Božaj izašle smo iz autobusa, objasnile službenicima tko smo i što se događa. Čim su shvatili da smo tražene osobe priveli su nas. Sada nam je žao i ne mislimo ponavljati takve avanture. Nije ni bilo jednostavno. Nismo htjele po noći ostajati na ulici u nepoznatom okruženju. Zato nam je cilj bio putovati autobusom noću", priznaje Ema.

"Nismo prekinule naše putovanje zato što smo bile spriječene od strane policije ili bilo kakve privatne obiteljske potrage, već isključivo zato što smo ostale bez novaca. Sa sobom smo ponijele svega 250 eura i 2.200 kuna. Policija je utvrdila da smo u Tirani kupile karte za Dubrovnik, što potvrđuje da smo odlučile krenuti u smjeru Hrvatske granice te se prijaviti prvoj graničnoj policiji", prepričava Ema koja ipak zahvaljuje cijeloj obitelji i ostalim ljudima koji su sudjelovali u potrazi za njima.

 Podsjetimo, djevojke su u subotu navečer otišle iz svojih domova, a obitelji u nedjelju navečer policiji prijavile njihov nestanak, jučer su se u pratnji članova svojih obitelji vratile u Hrvatsku. U kasnim večernjim satima stigle su u Pulu, te su danas ispitane u prostorijama pulske policije vezano za okolnosti njihovog bijega. Zahvaljujući angažmanu hrvatske policije i suradnji s kolegama iz susjednih zemalja, djevojke su u utorak navečer locirane na jednom graničnom prijelazu između Crne Gore i Albanije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini