SVESTRANI PULSKI GLAZBENIK I PEDAGOG

IN MEMORIAM ŽELJKO RIKER Živio je za glazbu i za pomoć mladim glazbenicima


Krajem prošloga tjedna u Puli je preminuo Željko Riker, svestrani pulski glazbenik i glazbeni pedagog, čovjek koji je odgojio i podupro generacije i generacije mladih glazbenika, koji je uvelike obogatio i oplemenio glazbeni život Pule.

Željko Riker stigao je u Pulu kao mladi glazbenik s Paga, te je najprije djelovao kao vojni glazbenik, suradnik u glazbenoj školi, a potom je zaslužan za osnivanje Puhačkog orkestra grada Pule, Big banda, salonskog orkestra, prigrlio je pri SAKUD-u i Teranke, Pulske mažoretkinje, a bio je mentor, podrška i pomoć brojnim mladim umjetnicima.

- Ono što je Branko Sušac bio za dramski dio, to je Željko bio za onaj glazbeni, da nije bilo njega, ne bismo imali te orkestre, on je imao beskrajno jasne vizije. Živio je za glazbu, za te mlade ljude kojima je puno pomogao i u profesionalnom i u ljudskom smislu. Živio je za orkestre koje je osnovao, ništa mu nije bilo teško, bio je iznimna potpora mladim glazbenicima, kako u profesionalnom, tako i u ljudskom smislu, uz beskonačnu energiju, kazala je dugogodišnja tajnica SAKUD-a Zdenka Višković Vukić.

Svi koji su s njime surađivali isticali su njegovu energiju, entuzijazam u radu, skromnost i marljivost, beskrajan trud u radu s mladima, vjerovanje u mlade i njihove talente, poticanje kreativnosti i umjetnosti u širem smislu.

Inicijator osnutka danas nezaobilaznog Puhačkog orkestra grada Pule bio je upravo Riker, potom i njegov dugogodišnji tajnik i prvi organizator Bogoljub Zirojević, zajedno s tadašnjom tajnicom SAKUD-a Zdenkom Višković Vukić i dirigentom Antom Dobronićem, a u suradnji s Gradom Pulom (Dragan Brgić - prvi predsjednik Orkestra te Denis Mikolić), Istarskim narodnim kazalištem i tadašnjom direktoricom Pulafestivala Gorkom Ostojić Cvajner te Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova i tadašnjim ravnateljem Borisom Vučinom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum