NAJNOVIJEtradicija

Ilokom u pokladnom jahanju projahalo šesdesetak jahača


Više od 60 konjanika iz Vukovarsko-srijemske i okolnih županija projahalo je u subotu ulicama Iloka u tradicionalnom slavonskom običaju pokladnog jahanja, podsjetivši na taj običaj koji je tradicijom vezan uz prostor nekadašnje Vojne krajine, ali se posljednjih godina održava i u mjestima koja nisu bila u sastavu tog nekadašnjeg pograničnog područja Habsburške monarhije.

Organizator i domaćin bila je iločka Konjogojska udruga “Kadij” koja je prije devet godina u Iloku obnovila običaj pokladnog jahanja.

Odjeveni u zimsko slavonsko tradicijsko ruho pokladni jahači projahali su cijelim gradom zaustavivši se na devet tzv. postaja odnosno kod domaćinstava koja su ih pogostila rakijom, vinom i sokovima te tradicionalnim slavonskim gastronomskim delicijama kao što su kulen, kobasica, čvarci, a od slatkih jela krofne, selenjaci, masnica i sitni slavonski kolači. Zauzvrat, jahači bi se domaćinima odužili pjesmom.

Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni, konjanici bi u znak zahvale zapjevali “Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala”.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine u Habsburškoj monarhiji, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata.

 Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata. Održava se u zimsko vrijeme, u razdoblju nakon blagdana Sveta tri kralja pa sve do početka korizme.(H)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam