PULA

OBILJEŽEN EUROPSKI TJEDAN ODRŽIVOG RAZVOJA: I Pula bi mogla kao otok Zlarin - živjeti bez plastike

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


U suradnji sa školama, predstavljeni su vrijedni projekti, od kampanje zaštite pčela i sadnje medonosnog vrta, lobiranja za grad bez plastičnih vrećica do oživljavanja Pragrandea koji bi mogao postati pulski Central Park

Zlarin je postao prvi jadranski otok na kojem se ne upotrebljavaju jednokratni plastični predmeti, poput vrećica. Otok je doživio preobrazbu u samo godinu dana, a sve je počelo zahvaljujući inicijativi "Za Zlarin bez plastike" u sklopu koje su se ugostitelji i trgovci, potpisivanjem simboličke deklaracije, trajno odrekli jednokratne plastike.

Otok je tako stekao svjetsku popularnost, a inicijativa i dalje provodi niz zanimljivih ekoloških i održivih projekata. Da bi i Pula mogla slijediti taj put, moglo se čuti proteklog tjedna u Srpskom kulturnom centru (SKC), gdje je održan zanimljiv okrugli stol koji je priredila Zelena Istra u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja.

O zlarinskom projektu govorila je Ivana Kordić, dok je predstavnica zagrebačke udruge Vestigium Irena Borovina predstavila njihovu inspirativnu priču: kako su uz nepresušni entuzijazam i puno truda pokrenuli brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart Vrbane. Aktivnosti su raznolike: od eko tržnice do besplatne razmjene knjiga, večeri poezije, pripovijedanja za najmlađe, radionice kuhanja, šivanja, opuštanja, te

edukativnih i eko-kreativnih sadržaja za najmlađe.

Lokalne snage predstavila je Feodora Gubaš iz Solidarne eko tržnice Pula: ova inicijativa okuplja ekološke proizvođače i potrošače hrane, a u sklopu tržnice redovito organiziraju edukacije, javne događaje, predstave za djecu i druge programe. Mirjam Koroman predstavila je "Grupu za urbane vrtove" Zelene Istre čiji je cilj pokretanje prvog društvenog vrta u Puli, koji postoje u mnogim europskim gradovima. Već nekoliko mjeseci provode niz aktivnosti kako bi se ta ideja i realizirala, počevši od predavanja, preko projekcija filma, do raznih zagovaračkih aktivnosti. 

Medulinski ribar Siniša Pavlović predstavio je lokalno poduzeće, odnosno uspješan brand Hook&Cook koji spaja održiv ribolov s inovativnim konceptom restorana brze hrane s isključivo ribljim jelima iz vlastitog ulova. Do konca godine planira realizirati novi projekt: proizvodnju konzervi srdela iz vlastitog ulova, a počeli bi sa 6.000 konzervi koje planiraju proizvesti u suradnji s tvornicom Mirna u Rovinju. Time bi, kazao je Pavlović, željeli dati dodatnu vrijednost proizvodu koji love, srdeli. Krajnji je cilj smanjenje izlova jer bi konzerviranjem ribe i uz manji ulov mogli ostvariti jednake prihode.

Okrugli stol bio je dio događaja Moj kvart - održiv kvart, u sklopu kojeg je, također u SKC-u, priređena izložba učeničkih projekata o održivom razvoju, te prikazan animirani film "Planet u glavu."

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja Zelena Istra na pulskoj je tržnici informirala građane o tome kako skuhati ukusan obrok od ostataka jučerašnjeg jela. Tom su prilikom prikupljali recepte "za drugi dan" koji će prije konca godine biti objedinjeni u knjižici. Recepti se mogu dostaviti udruzi do 2. studenog.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini