KRAJ POTRAGE

HISTRIONI VEĆ VJEROJATNO IZAŠLI NA OTVORENO MORE, MOŽDA PREMA VENECIJI? Sonde lansirane visoko u stratosferu pa pale u more Kvarnera

| Autor: Borka PETROVIĆ
Bespilotna letjelica Histrion

Bespilotna letjelica Histrion


Bude li sreće u fazi pasivne potrage netko će naići na njih brodom ili uz obalu te nam dojaviti pronalazak. Bila bi to filmska završnica sa sretnim krajem, veli nam Marino Tumpić voditelj Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini

Autonomne bespilotne letjelice Histrion 108 i Histrion 110, lansirane visoko u stratosferu pomoću posebnog balona punjenog helijem 12. listopada u 16.03 sati iz Pule, nažalost nisu pronađene i nakon sedam dana traganja za njima proglašen je kraj potrage.

Podsjetimo, nakon lansiranja ispred pulske Industrijsko-obrtničke škole sonde su se penjale brzinom od preko šest metara u sekundi, najprije krenuvši jugoistočno od Pule na otvoreno more, a zatim nošene zračnim strujama preko Brijuna, Bala, Svetvinčenta, Labina, Plomina do Cresa gdje su dosegnule maksimalnu visinu od gotovo 40.000 metara. Nakon pucanja balona uslijedio je povratak iz stratosfere ("bliskog svemira") te su one, ponovo prolazeći kroz tropopauzu i troposferu, naposljetku u 18.37 sletjele u more četiri kilometra sjeveroistočno od trajektne linije Brestova – Porozina.

Uočene na moru kod Plomina

Radio komunikacija s letjelicama u valovitom moru (valovi od 1.5 do 2.5 metara) održavana je do 18.54 sati kada je uslijed prodora vode telemetrija prekinuta. Potraga za njima pokrenuta je još za vrijeme lansiranja. U vremenu od 20.30 do 21.30 sati dvoje očevidaca s područja Brestova – Vidikovac Plomin uočilo je na moru navigacijska svjetla letjelica, međutim, zbog nevremena bilo je nemoguće isploviti po njih. To je posljednja pouzdana informacija o letjelicama koju posjeduju u Astronomskoj udruzi Vidulini.

Inače, kako nam veli Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini, letjelice su prema planu trebale biti lansirane do 15 sati i dosegnuti maksimalnu visinu do 33.000 metara, kako bi sigurno sletjele na kopno, u predjelu Čepić Polja uz rezervu kopna od još najmanje pet kilometara.

Lansiranje kasnilo

- S obzirom da se na lansiranje moralo sačekati sigurnosno povoljnu situaciju u zraku (komunikacija s tornjem Zračne luke Pula) ono je obavljeno sa zakašnjenjem od 63 minute. Letjelice su neplanirano otišle 3.000 metara iznad maksimalnog limita visine, a uz intenciju vjetrova u stratosferi k istoku, sve su se rezerve sigurnog slijetanja na kopno istopile i one su neplanirano završile u moru Kvarnerskog zaljeva između Cresa i Istre, veli nam Tumpić.

Aktivna potraga na području istočne obale Istre, i to brodicama, dronovima, pješke pokrenuta je po smirivanju vremena idućeg dana, u utorak 13. listopada, ali nije dala rezultata. Tijekom narednih sedam dana detaljno je pretraženo priobalje od Koromačna (Crna Punta) do Brseča, no nikakvi tragovi balona, dijelova letjelica, kao ni one same, nažalost, nisu pronađene. Aktivna potraga završila je u ponedjeljak 19. listopada u ponoć.

Sudjelovalo oko 150 ljudi

- Smatramo kako se letjelice više ne nalaze u našem akvatoriju te kako za daljnje trošenje resursa nema potrebe. Prema iskustvu ribara i analizi morskih struja izgledna je opcija da su letjelice izašle na otvoreno more, prema području Venecije. Bude li sreće u fazi pasivne potrage netko će naići na njih brodom ili uz obalu te nam dojaviti pronalazak. Bila bi to filmska završnica sa sretnim krajem, veli Tumpić koji je na tehničkoj podršci zahvalan tvrtki UTP čiji je inženjer strojarstva Alen Peteh, kao i uvijek dosad, neposredan sudionik planiranja i realizacije najosjetljivijeg dijela misija - pripreme i lansiranja. Spomenimo da je i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula ponudili potporu angažiranjem službenog plovila. Inače, u ovom je projektu sudjelovalo oko 150 ljudi, od kojih pedesetak neposredno, gotovo svakodnevno, upućeni jedni na druge u završnom opremanju, testiranju i pripremi letjelica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum