NAJNOVIJE


PROFESOR NA KATEDRI PROJEKTIRANJA BRODOVA

GIORGIO TRINCAS: Vezu znanja i proizvodnje kakvu ima hrvatska brodogradnja, ITALIJA NIKAD NIJE OSTVARILA

(E.  VELAN)

Kao stručnjak i kao sveučilišni profesor, uvijek sam se divio sinergiji, vezi između projektantskih ureda u Puli i stručnjaka-znanstvenika na zagrebačkom Sveučilištu. Sinergija između sveučilišta i brodogradilišta izgrađena je u doba Jugoslavije, kad je bivša država, do pojave Korejaca, bila četvrta brodograđevna velesila u svijetu. Strojarski fakultet u Zagrebu uživa svjetski renome. Znam pouzdano da su europski brodovlasnici često slali projekte brodova iz raznih europskih ureda na konačnu provjeru u Zagreb. Osobno držim da Italija nije nikad ostvarila tu vezu znanja i proizvodnje, rekao je Trincas

Profesor Giorgio Trincas već dvadeset godina predaje na Sveučilištu u Trstu na katedri projektiranja brodova (Cattedra di progetto navi). Ima iza sebe dugi niz godina rada u europskim brodogradilištima, uključujući rad u talijanskom Fincantieriju, raspolaže razgranatom mrežom odnosa i suradnje sa znanstvenim kružocima na svim svjetski relevantnim sveučilištima, uključujući i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje kojeg izuzetno cijeni. Njegov je pogled na trenutnu situaciju u Puli isključivo osobni, pa kaže:

"Kad bi se Fincantieri odlučio preuzeti Uljanik, to bi se moglo dogoditi tek uz prethodni politički dogovor između Rima i Zagreba i na temelju tog dogovora uslijedio bi zajednički nastup u Bruxellesu. Talijansko brodogradilište već ima izvjesnih problema s europskom centralom. Fincantierijeva akvizicija najvećeg francuskog brodogradilišta Chantiers de l'Atlantique u Saint-Nazairu je stopirana, a trenutno su odnosi između talijanske i francuske vlade zaoštreni. U Bruxellesu negoduju i zbog sporazuma koje je Fincantieri potpisao s Kinezima oko premještanja dijela posla izgradnje velebnih kruzera u Kinu. Njima nije u interesu stvoriti si nove neprijatelje, pa je politički dogovor između Rima i Zagreba bitan preduvjet", kaže Trincas. (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter




Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam