DAN OTVORENIH VRATA HRM

FOTOGALERIJA / Posjetili smo ratni brod u Puli čija posada dolazi iz 10 županija

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Povodom obilježavanja Dana otvorenih vrata Hrvatske ratne mornarice, jutros u 10 sati vojarna Vargarola otvorila je svoja vrata svim građanima zainteresiranim za saznanja o ratnim brodovima i opremi kojom se služe pripadnici mornarice.

"Očekujemo da će doći jedan dio građana, možda ne velik jer je radni dan, ali vjerujem da će svatko tko bude u prilici doći", izjavio je zapovjednik ophodnog broda "Cavtat" i poručnik fregate Dario Javorčić iz Splita, koji je više od godinu dana u Puli, a "Cavtat" je ujedno i prvi brod na kojemu je zapovjednik.

Na brodu se nalazi 18 članova posade, od čega tri časnika, pet dočasnika i 10 mornara, a zanimljivost je što članovi dolaze iz čak 10 županija. Glavna zadaća im je, uz nadzor, traganje i spašavanje, potpora civilnom stanovništvu.

Zamjenik zapovjednika, odnosno prvi dočasnik broda, nadnarednik Damir Salopek iz Rijeke pojasnio je da primaju mlade vojnike koji dođu sa specijalističke obuke.

"Po odjeljcima dobijemo topnike, navigaciju, kormilare, strojare i onda ih obučavamo", rekao je Salopek, koji je dodao da svaki mornar provede u takvoj obuci u prosjeku dvije godine.

OPŠIRNIJE U PETAK U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater