ATRAKCIJA U CENTRU

FOTO / Svi detalji o atraktivnom klizalištu koje se gradi na Forumu: Saznajemo cijene, radno vrijeme, besplatne termine za grupe djece, ali i to da će dva dana klizanje biti POTPUNO BESPLATNO ZA SVE (A TO NISU BOŽIĆ I NOVA GODINA)

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Ovih dana na pulskom Forumu, ispred palače gradskih otaca, prvi se put u sklopu manifestacije Advent u Puli postavlja klizalište, čije je službeno otvorenje zakazano za subotu, 4. prosinca. Susreli smo ondje radnike koji su nam ispričali sve o postavljanju i proizvodnji leda na klizalištu.

- Nakon što smo postavili najlon, počinjemo graditi "bazen". Stavljamo grede preko najlona da voda ne može nigdje pobjeći, potom preko dodajemo gumene cijevi i čim napunimo ice-bokseve glikolom, nakon što se upali struja, kreće zalijevanje vodom i počinje se proizvoditi led. Treba pričekati da se dobije određena debljina leda, a da on ne bi pucao i da bi bio ravnomjerno raspoređen, u led se postavlja mrežica, objašnjava Danijel Ćulafić, radnik tvrtke Ledos angažirane za proizvodnju leda na klizalištu.

- Prepuštanju ledenim radostima prethodi zahtjevan proces postavljanja klizališta koji traje i do deset dana. Kako objašnjavaju organizator Adventa, Javna ustanova Pula film festival, to podrazumijeva postavljanje metalne konstrukcije, drvene podloge, ograde, najlona, gumenih cijevi za rashladni medij, motalica i rashladnih uređaja. Potom slijedi spajanje električnih instalacija, nadopuna uređaja rashladnim medijem, servisiranje rashladnih uređaja i spajanje na električnu mrežu. Nakon što se utvrdi ispravnost svih uređaja, započinje se s proizvodnjom leda čiji dovršetak ovisi o vremenskim (ne)prilikama.

Glikol, tekućina koja se koristi i u klima uređajima, prolazi kroz duge gumene cijevi, a ujedno cirkulira kroz rashladni uređaj koji se naziva chiller. U njemu se hladi ili grije tekućina, ovisno o svrsi. U chilleru se glikol ohladi na minus 16-20 stupnjeva Celzijevih, prolazi cijevima kojima je premreženo klizalište, a potom se ponovno vraća u uređaj na hlađenje.

"Nakon što zimskim radostima dođe kraj i počne demontaža klizališta, na chilleru se upali sustav grijanja koje preko noći otopi donji dio leda, a uz to i radnici macom razbijaju led", objašnjava Ćulafić.

Priča nam i da su za klizalište na Forumu, dimenzija 20 puta 20 metara, potrebna dva chillera, dok je na zatvorenom klizalištu, kao što je to bilo na Karolini pod šatorom, gdje se održava hladnoća i gdje na led ne utječu vremenski uvjeti, potreban samo jedan chiller.

Objašnjava nam i da na klizalištu na otvorenom sunce i kiša na topljenje leda ne utječu previše, no problem je ako puše jugo jer ono kontinuirano guli njegov prvi sloj. Kiša, s druge stane, čak pomaže pri stvaranju leda.

- Klizanje traje 45 minuta, nakon toga ide čišćenje, metlom se prolazi uz rub a grtalicom skuplja prvi sloj snijega koji se napravi od klizaljka, kaže naš sugovornik. Otkriva nam i koliko je, za razliku od umjetnog klizališta, kvalitetnije klizati na pravom ledu.

- Imao sam priliku raditi na umjetnom klizalištu i razlika je zaista velika. Klizaljke se moraju oštriti nakon svakog klizanja. Podloga je plastika, pa klizaljkama treba dosta vremena da se zagriju i da se može krenuti klizati, a uz to, potreban je i puno veći napor i nemaš taj osjećaj kao kad si na pravom ledu, kaže Ćulafić koji već sedam godina radi na klizalištima, a kaže da u to vrijeme većih ozljeda klizača nije bilo. Naime, djelatnici koji rade na ledu ne dozvoljavaju divljanje i stalno prate situaciju na ledu, pa kad netko padne, odmah mu se priskoči u pomoć.

Organizatori, Grad Pula i Pula Sport, objašnjavaju da se, uz pet kooperanata, za sve radove oko klizališta većinom angažiraju zaposlenici Pula sporta te je i većina opreme u vlasništvu te tvrtke. Dodatni rashladni uređaj je u vlasništvu tvrtke Arctic, specijalizirane za najam rashladnih uređaja.

Na dan otvorenja, 4. prosinca, kao i na dan zatvaranja 9. siječnja 2022. godine za sve građane klizanje će biti besplatno. Organizatori objašnjavaju da je u suradnji s pulskim školama i vrtićima, ali i predškolskim i školskim institucijama cijele Puljštine, radnim danom od 9 do 13 sati osigurano besplatno klizanje za djecu. To vrijedi isključivo za organizirane skupine, uz prethodnu najavu.  

Iako je u javnosti prvotno objavljena informacija da će bez covid potvrda moći klizati djeca do 12 godina, dok će ostali morati imati potvrdu o preboljenju, cijepljenju ili negativan test, što je izazvalo veliko negodovanje građana, Stožer civilne zaštite potvrdio je da covid potvrde ipak neće biti potrebne. Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac rekao je da će unutar klizališta istodobno moći biti maksimalno 25 osoba, a u ograđenom dijelu oko klizališta stotinu ljudi koji će se morati pridržavati svih epidemioloških mjera, od nošenja maski do održavanja distance.

Cijena ulaznice na klizalište iznosi 10, a najam klizaljki 5 kuna, dok u poslijepodnevnim satima ulaznica košta 15, a najam klizaljki 5 kuna. Cijena pomagala za klizanje, popularnih medvjedića, iznosi 10 kuna. Radno vrijeme klizališta bit će od 9 do 22 sata, a petkom i subotom od 9 do 23.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater