REPORTAŽA

FOTO / Stanovnici pulskog Starog grada žele skuplje parkiranje u centru i obnovu uličice za koju mnogi u Puli NI NE ZNAJU DA POSTOJI

| Autor: Borka PETROVIĆ

Nedostatak parkirnih mjesta glavni je problem s kojim se žitelji Mjesnog odbora Stari grad susreću. Koliko je teško pronaći parkirno mjesto kada trebate za nešto skočiti u grad, znaju svi Puljani. Probajte sada zamisliti da vam je takav svaki dan: da trebate do stana donijeti špežu, dječja kolica, ili pak bocu plina… Upravo su stoga vijećnici ovog mjesnog odbora nedavno održali sastanak s predstavnicima Grada Pule te predložili aktivnosti kojima bi se situacija po tom pitanju barem malo popravila.

- Razgovarali smo o tome da bi u centru grada trebalo podići cijenu parkiranja. Apsurdno je da sat parkinga u blizini Arene košta 15 kuna, a odmah iza Augustova hrama četiri kune. Podizanjem cijene sata parkinga turiste bi se ljeti natjeralo da se ipak malo odmaknu od samoga središta i na taj način više bi mjesta ostajalo za stanare staroga grada, koji većinom imaju stanarske mjesečne karte, mišljenja je zamjenik predsjednika Vijeća MO-a Stari grad Kristijan Biteri, koji se u starom gradu rodio, završio škole, a sada živi i radi.

star2

Kristijan Biteri pored igrališta OŠ Centar, omiljenog okupljališta lokalnih stanovnika

Komentirajući planirano uređenje Giardina, Biteri veli da su stanovnici oko toga podijeljeni, no smatra da bi ovo područje trebalo postati pješačka zona, ali tek nakon što se riješe pozicije parkinga za stanare. Isto tako, mišljenje je da, bez obzira kako se prometno riješi ovaj potez, Giardini moraju ostati zelena oaza usred grada, sa stablima.

Kao jedan od glavnih problema koji muče mještane starogradske jezgre Biteri navodi i nedostatak rasvjete. Neki su od uspona pri uređenju osvijetljeni, no još je uvijek prevelik broj uspona i uličica mračan.

- Zadovoljni smo što je gotova projektna dokumentacija za izradu kompletne rasvjete u starogradskoj jezgri, čime bi se napokon trebao riješiti problem rasvjete, a centar dobiti suvremenu LED rasvjetu, kaže zamjenik predsjednika MO-a, dodajući da je kod mnogih ulica problem što je za postavljanje rasvjete potrebno ishodovati građevinsku dozvolu, na koju bi predstavnici stanara trebali dati suglasnost. No, tu kod nekih zgrada jednostavno zapne.

Igralište kod škole

Proteklih godina centar zbivanja u starom gradu postalo je obnovljeno igralište kod Osnovne škole Centar. Tu su napravljene nova ograda i rasvjeta i postavljen street workout park, teretana na otvorenom, i ovdje se održavaju brojne sportske i zabavne manifestacije. Ove godine jedan je od prioriteta, navodi nam Biteri, uređenje ulice Vicolo della Bissa. Vjerojatno većina nije ni čula za ovu ulicu, no riječ je o prolazu koji spaja Maksimijanovu i parkiralište kod Zavoda za zapošljavanje. Odnosno, trebao bi ih spajati, no na terenu to nije tako.

- Iako je ova ulica označena u katastru i postavljene su ploče s imenima na njezinom početku i kraju, ona u stvarnosti na postoji, odnosno egzistira samo u svom početku, dok se kasnije pretvara u bijeli put i parkiralište puno rupa. Ljeti je ovdje prašina, a zimi blato, veli nam Biteri, dodajući da će se za ovaj dio, kao prvi korak, izraditi projektna dokumentacija za kompletno uređenje ulice.

star2

Uskoro se očekuje da će u Starom gradu biti više svjetla

Dok nam pokazuje kuda bi zapravo trebala ići ova ulica, po imaginarnoj stazici prolaze mališani iz obližnjeg vrtića, preskačući rupe.

- Ovo vam je smetlište, nema se kako drugačije nazvati, dobacuje nam Vesna Urti koja ovdje, u malenoj kućici na rubu parkirališta, živi već 12 godina. Dodaje da se ulica zove Zmijski prolaz zbog načina na koji vijuga, a trenutno se ovdje parkira kako god tko stigne. Jednostavno nema pravila, veli gospođa Vesna, pokazujući nam automobile parkirane ispred ulaza u vrijedan antički spomenik "Kažnjavanje Dirke", jedan od najznačajnijih antičkih mozaika u Europi.

Sve nadohvat ruke

Priznaje nam da često sama čisti ovaj dio jer joj smeće smeta, a znala je nakupiti i četiri velike vreće. Napominje da je nekoliko puta od nadležnih tražila da se ovdje uvede reda, ali su joj kazali da je to nemoguće jer se radi o puno malih privatnih parcela, a ne o gradskom prostoru.

- Žao mi je tih turista koji zalutaju na ovom Zmijskom prolazu. Lome noge po šljunku i rupama. Čujem što govore i bude mi žalosno što na ovakav način doživljavaju naš grad. Centar bi zasigurno trebalo predstaviti na drugačiji, ljepši način. Ovo je srce grada, ni ne znamo koliko smo bogati i kako bi lijep ovaj dio mogao izgledati, kaže Urti dok pokazuje kamene zidine i pitoreskne fasade stoljetnih zgrada.

star

Vesna Urti

Zanimljivo je da ono što neki smatraju glavnim nedostatkom života u starom gradu, drugi zapravo vide kao plus. Tako nam je Zlata Dajčić, koju smo sreli u centru, priznala da je u blizini Osnovne škole Centar sretno živjela puna tri desetljeća.

- Ma, nema minusa životu u gradu. Sve vam je nadohvat ruke - tržnica, doktor, škola, kaže gospođa Dajčić te dodaje da je nedavno, radi obiteljskih razloga, morala prodati stan i preseliti na Vidikovac. Na taj se dio grada još uvijek nije privikla.

Na pitanje nije li joj nedostajao parking u centru, veli da nije jer je većinu stvari zapravo mogla obavljati pješke. Kaže da su ljudi previše komotni i to doživljavaju kao problem samo zato jer se žele parkirati ispred svog ulaza i problem im je malo protegnuti noge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter