Predstavljena brošura OŠ Veli Vrh

#FOOTBALLPEOPLE WEEKS Poučan projekt za bolje društvo

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


"Svi živimo s ciljem da budemo sretni, svi su naši životi različiti, a ipak isti.“ Ova poruka Anne Frank nalazi se, zajedno s brojnim drugim, u brošuri tiskanoj u povodu sudjelovanja Osnovne škole Veli Vrh u međunarodnoj kampanji #FootballPeople Weeks 2020. i to projektom "Inclusive is not Exclusive".

Prezentaciji projekta i brošure prisustvovao je jučer u ovoj pulskoj školi pulski gradonačelnik Filip Zoričić zajedno sa zamjenicom Ivonom Močenić i pročelnicom za društvene djelatnosti i mlade Elvirom Krizmanić Marjanović.

-Imamo prilike vidjeti jedan izuzetno poučan projekt, jednu lijepu priču koja stvara bolje društvo. Društvo u kojem postoji senzibilitet, uvažavanje, pomaganje, razumijevanje…Društvo koje stvaraju naši učenici u jednom međunarodnom pokretu i pronose pozitivne vrijednosti i kvalitete na kojima stabilno možemo graditi budućnost. Ako djecu učimo da prihvaćaju razlike i svakog čovjeka na isti način, onda je to nada da će i stariji shvatiti, ali i da će društvo i zajednica biti bolji. Hvala svima koji su bili i oni koji će biti dio ove inspirativne kampanje i projekta. To nas čini ponosnima, kazao je Zoričić.

U sklopu kampanje #FootballPeople Weeks više od 150.000 ljudi diljem svijeta sudjeluje u događanjima i aktivnostima kojima se postižu društvene promjene. Organizira je Fare, međunarodna organizacija s više od 150 članica u više od 40 europskih zemalja, koja se bori protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom, navode iz Grada.

Osnovna škola Veli Vrh Pula već nekoliko godina sudjeluje u projektu. Tako je i lanjskog listopada #FootballPeople Weeks protekao u znaku inkluzije i borbe protiv diskriminacije osoba s invaliditetom. Proveden je u suradnji s Udrugom za autizam Istra, Dnevnim centrom za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Šahovskim klubom Veli Vrh te nogometnim klubovima Istra 1961 i Veli Vrh.

Prezentaciji brošure koja rezimira provedene aktivnosti u sklopu projekta, a kojega u ime škole vodi profesor povijesti Igor Jovanović, prisustvovali su i predstavnici NK Veli Vrh i NK Istre1961, predstavnici Udruge za autizam Istra, potom profesor povijesti s frankfurtskog sveučilišta Martin Liepach koji je učenicima održao prigodno predavanje o Božićnom primirju, budući da školsko igralište OŠ Veli Vrh ima status Polja mira. Putem video veze sudjelovali su predsjednik Europske udruge nastavnika povijesti Jonathan Evan-Zohar, predstavnik Međunarodne dječje nogometne organizacije Ernie Brennan, menadžerica sportskog muzeja u NK-u Einchtracht Frankfurt Frauke Köenig te Chris Rowe, član Vijeća Europe za implementaciju kurikuluma povijesti u Europi, napominju iz Grada.

Jučer je odigrana i nogometna utakmica u kojoj su učenici viših razreda odmjerili snage s vršnjacima-gostima iz Poljske. Sudio im je Ibrahim Punušković, pripadnik romske zajednice, i to u sklopu nastavka ovogodišnjeg projekta u kojemu je fokus na uključenosti romske nacionalne manjine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater