STARI PROBLEM, VRUĆA TEMA

Ferić: Rukovodeći ljudi Kaštijuna prijetili su zaštitarima nakon eksplozije u postrojenju. TRAŽIMO HITNU SJEDNICU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE!

| Autor: Glas Istre
Danijel Ferić (Snimio Milivoj Mijošek)

Danijel Ferić (Snimio Milivoj Mijošek)


U prostorijama pulskog SDP-a danas su o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun govorili Danijel Ferić, županijski vijećnik SDP-a, te Igor Belas i Siniša Gordić, vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Pule. Ferić je iznio nove informacije o zataškavanju eksplozije u ŽCGO-u Kaštijun.

- Povodom pokušaja zataškavanja eksplozije i požara boksa 2 te zbog katastrofalnih rezultata u gospodarenju otpadom, od zviždača iz redova radnika i radnika zaštitarske firme 007 Miletić d.o.o. dobili smo informaciju da se zaštitarima prijetilo od strane voditelja tehničkog sektora, stanovitog g. Belobrajdića da ''drže zatvorena usta inače će izgubiti posao i licencu'', što samo govori o razmjerima štete i o činjenici kako se u boksu 2 još uvijek nalazi 200 tona otpada koji se ne može izvaditi, rekao je Ferić.

- Apel direktorice Kaštijuna smatram krajnje licemjernim, pogotovo kad poziva gradonačelnika Zoričića da joj da naputak što učiniti i kako postupati, jer svi znamo da je za ekološku bombu zvanu Kaštijun najodgovornija Uprava, zajedno s IDS-ovom politikom. Najodgovorniji su Jakovčić, Flego i Radin, a ponajviše Miletić, pa Dukić i Višnjić. Svi oni su stalno negirali nedostatke i veličali projekt, čak i optuživali Agrokoku za smrad s Kaštijuna. Pozivamo Upravu Kaštijuna da osigura rad postrojenja u tri umjesto dvije smijene ukoliko postoje mogućnosti, a od župana Miletića tražimo hitno sazivanje sjednice Skupštine Istarske županije povodom eskalacija događaja na Kaštijunu na koju bi bili pozvani svi pružatelji odvoza otpada u Istri (javni i privatni), kao i Uprava Kaštijuna, kazao je Ferić te dodao da je "sramotno da župan nema komentara na situaciju u Kaštijunu, kao što je sramotno što ga se mora pozivati da sazove sjednicu".

- Smatramo da ne preuzimanje proizvodnog otpada, a u slučaju hotelijera je to biološki otpad, neće polučiti željeni rezultati jednostavno jer javni pružatelji usluge odvoza smeća niti ne preuzimaju biološki otpad. Njihov biootpad odvozi se u bioplinska postrojenja u Varaždin i Jastrebarsko, rekao je Ferić.

Siniša Gordić je komentirao cjelokupnu situaciju oko zbrinjavanja otpada na području Pule i Istre.

- Danas ŽCGO Kaštijun predstavlja vrh sante leda problema koji imamo u Puli i na području Istarske županije. Podsjetio bih kako je SDP u zadnjih 5-6 godina više puta upozoravao kako cjelokupni proces zbrinjavanja otpada, koji bi trebali pružiti Herculanea i Kaštijun, ne odgovara stvarnom stanju i rješavanju problema koji postoje, rekao je Gordić.

Igor Belas komentirao je rad ''savjetnika'' Uprave Kaštijuna Darka Višnjića.

- Više puta smo spominjali gospodina Višnjića koji se kao direktor Kaštijuna nije udostojio pojaviti na sjednicama Gradskog vijeća Pule. Postavlja se pitanje što on tamo radi i kakav utjecaj on ima kada je nakon završetka mandata direktora Kaštijuna postao savjetnik s velikom plaćom, a svoj posao nije dobro radio, naglasio je Belas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter