MEDULIN

Buić: Kaštijun je projekt protiv stanovništva i njihovog zdravlja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Načelnik općine Medulin Goran Buić u ponedjeljak je Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun ocijenio uvredom za stanovništvo i njihovo zdravlje, pa se ne slaže s pohvalama ministra Tomislava Ćorića funkcioniranju tog centra.

Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, u petak je iz Pule pohvalio Istarsku županiju po pitanju zbrinjavanja otpada, ističući da je funkcioniranje županijskog centra Kaštijun ogledan primjer kako to može izgledati.

Buić je zajedno s predstavnicima svih mjesnih odbora te istarske općine danas poručio kako takav projekt mogu provoditi samo oni koji vode politiku iseljavanja i uništavanja gospodarstva.

"Ovaj projekt je uvreda za ovo stanovništvo, za njihov intelekt, za zdrav razum, za njihovo zdravlje te za gospodarski razvoj cijele općine", naglasio je.

Buić je ocijenio da takvi projekti ne smiju biti primjer kako funkcionirati po pitanju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, jer taj projekt ne funkcionira ni u Istri.

Projekt proveden potpuno pogrešno

"Ova lokacija je neispravna, a projekt je proveden potpuno pogrešno", poručio je.

Naveo je da je zato općina Medulin na Trgovačkom sudu u Pazinu pokrenula zahtjev za osiguranje dokaza kako bi se pokrenuo postupak zatvaranja Kaštijuna dok se ne steknu uvjeti za njegov ispravan rad.

Istaknuo je kako je taj projekt negativan za općinu, a upravo zbog njegova negativnog utjecaja na okoliš u poslovnoj zoni Valbonaša investitor je odustao od gradnje velikog trgovačkog centra. "Upravo zbog Kaštijuna osjeća se jedan negativan imidž prema općini Medulin", rekao je Boić.

Poručio je kako nije očekivao takve izjave ministra Ćorića s kojim je svojedobno, kaže, vodio konstruktivne razgovore po pitanju zbrinjavanja baliranog goriva iz otpada (SRF).

Tužit ćemo tvrtku Kaštijun

"Tužit ćemo tvrtku Kaštijun d.o.o jer jednostavno projekt koji je trenutno u funkciji nije u skladu s okolišnom dozvolom, ima negativan utjecaj na zdravlje ljudi i gospodarstvo općine Medulin. Jednostavno to moramo čim prije zaustaviti", naglasio je.

I predsjednik Općinskog vijeća Dražen Mišković lošim je ocijenio utjecaj Kaštijuna na općinu Medulin, naročito tijekom turističke sezone kada se dovozi velika veličina otpada iz cijele Istre.

"Smrad koji se širi sa Kaštijuna je nepodnošljiv te smo prošle godine imali i primjer da su turisti zbog tog smrada napustili svoje mjesto boravišta. U svakom slučaju, Kaštijun ne bi trebao biti lociran u djelu Istre koji živi od turizma" - poručio je Mišković. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter