GRADONAČELNIK LICEMJER, ILI?

EKSKLUZIVNO: Filip Zoričić za druge kaže da su kauboji jer skrivaju nelegalne kvadrate, a on radi to isto. U svom stanu GODINAMA SKRIVA ILEGALNU KUHINJU

| Autor: Marcello ROSANDA
Filip Zoričić i nelegalni dio stana

Filip Zoričić i nelegalni dio stana


"Ja osobno ne bih nikada kupio stan koji nema uporabnu dozvolu, niti stan koji nisam vidio da postoji. Ne bih išao u takav rizik. To je moje mišljenje kao građanina", izjavio je nedavno pulski gradonačelnik Filip Zoričić u jednom televizijskom prilogu govoreći o upitnim građevinskim pothvatima pulske tvrtke Stanoinvest.

U istoj je emisiji također najavio da će, zbog prozora koji ukazuju na skrivene kvadrate u jednoj od zgrada spomenute tvrtke, otezati s uporabnom dozvolom sve dok Državni inspektorat ne odradi svoj posao. Na taj je način poslao jasnu poruku i svojim sugrađanima sugerirao da detaljno provedu postupak provjere kompletne dokumentacije za nekretninu koju se eventualno spremaju kupiti.

Međutim, Zoričić je i sam prije otprilike deset godina, svjesno ili ne, upao u zamku kupivši stan koji u svim dokumentima ima prikazanih 44,84 kvadrata, dok u naravi ima najmanje osam kvadrata više! Bivši je vlasnik, naime, nadograđivao stan, po svemu sudeći bespravno se šireći na zajedničke prostore zgrade unutar kojih je ugradio kuhinju i jedan prozor. Konkretno, stan se nalazi u Zadarskoj ulici, bivšoj Ljubljanskoj, unutar dvorišta stare zgrade.

ss

Sporni dio Zoričićevog stana

Kako se kvadratura stana povećavala bespravnom nadogradnjom, i to u okviru zajedničkog hodnika, ali i na zajedničkoj terasi, a Zoričićevi to u gotovo deset godina otkako su vlasnici nisu ispravili, tako su im stizali neispravni, u naravi umanjeni računi za, primjerice, komunalije i troškove pričuve, koji se obračunavaju po kvadraturi stana. Na koncu, postavlja se pitanje je li u ovom slučaju potencijalno prevarena banka koja je izdala kredit za kupnju tog stana.

Da bi stvar bila zanimljivija, Zoričić taj stan sada prodaje, iako teško da može imati ispravnu dokumentaciju. Odnosno na papirima o nekretnini nije prikazano stvarno stanje. Uvidom u dostupne oglase agencija za kupoprodaju nekretnina, vidljivo je da se na nekima od njih stan prodaje pod službenih 44,84 kvadrata, dok je na drugima navedeno 55 kvadrata. Čak deset četvornih metara više! Odakle razlika, može se samo nagađati.

Ostaje pitanje hoće li Zoričić potencijalne kupce stana obavijestiti o nespornom problemu koji se vezuje uz tu nekretninu.

ss

ss

Nelegalni dio stana izgrađen je nauštrb zajedničkih dijelova zgrade

Njegovi nam susjedi, inače, potvrđuju svoje sumnje u bespravnost nadogradnje. Pogledali su, kažu, oglase putem kojih se Zoričićev stan prodaje, te tvrde da je po slikama jasno vidljiv nosivi zid zgrade nasred njegove kuhinje, što dodatno potvrđuje sve navedeno.

"Gradonačelnik je dugi niz godina živio u stanu koji iza zidova očito krije bespravne kvadrate, dok drugima dijeli lekcije", komentiraju susjedi.

Kako bilo, povod za ovu priču su Zoričićeve izjave iz spomenute istraživačke televizijske emisije gdje govori o Stanoinvestu.

''Imate situaciju, na primjer, na ovoj zgradi gore imate očito zatvorene prozore, to je dakle potkrovlje koje će, ne znamo, ali ne znamo hoće li se otvoriti i hoće li postati stan. Dakle, tu je puno upita građana što oni, zapravo, kupuju, je li'', rekao je u mikrofon gradonačelnik Pule.

"Vidite ovu zgradu, na njoj su očito zatvorena dva prozora kojih niti nema ovdje (u papirima op.n.). Zašto su oni bili otvarani pa sad zatvarani, to je sad pitanje, ne znamo, dakle, to nas također zanima'', rekao je Zoričić, te na koncu iznio i vlastito mišljenje.

"To je za mene kaubojština, nered u prostoru, i to mi se ne sviđa. Nisam se povodio starim pričama, već sam htio ući u papire i vidjeti o čemu se radi", ističe Zoričić referirajući se na neke zgrade Stanoinvesta, dok novinarka zaključuje da "nova vlast ispunjava svoja predizborna obećanja".

Gradonačelnika Zoričića upitali smo je li istina da u njegovom stanu važećom uporabnom dozvolom nije pokriveno bespravno proširenje, te prodaje li stan s prikazanom različitom kvadraturom u pojedinim oglasima. Nije nam odgovorio.

Stan Zoričić afera

Stan Zoričić afera

Spornu gradnju gotovo identičnu njegovoj Zoričić je u televizijskoj emisiji nazvao "kaubojštinom"

Doduše, moguće je da prilikom kupnje stana on i njegova supruga nisu znali da su kupili "mačka u vreći". Međutim, stara latinska izreka, koja vrijedi i danas, pa i u pravnom smislu, kazuje da "neznanje ne opravdava".

Upitali smo ga i zna li koliko je točno kvadrata bespravno nadograđeno te jesu li nakon eventualnog saznanja o tome on i njegova supruga, koja je inače formalni vlasnik, pokrenuli postupak legalizacije ili učinili bilo kakav korak koji bi doveo do potpune ispravnosti kompletne dokumentacije te problematične nekretnine. Odgovor ni na to pitanje nismo dobili.

Među pitanjima koje smo mu postavili bilo je i ono o tome koliko je vremena živio u predmetnom stanu, je li svjestan bespravnosti proširenja i hoće li prije prodaje nešto poduzeti po tom pitanju. Konačno, smatra li da će kupnjom stana novi vlasnik upasti u problem. Ni o tome se nije izjasnio.

Nemoguće je ne primijetiti da je za lokaciju gdje Stanoinvest gradi stambenu zgradu prijavu Državnom inspektoratu podnio gradski Ured za prostorno planiranje koji je i izdao građevinske dozvole. Oni sada kažu da ne namjeravaju dati uporabnu dozvolu dok se stvar ne raščisti, što je i logično ukoliko stvarno postoje problemi. No postavlja se logično pitanje hoće li gradske uprava, kao i ostale nadležne službe, na isti način i principijelno postupiti s nekretninom u vlasništvu obitelji njihovog šefa - gradonačelnika Filipa Zoričića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom