"totalni štrajk" prosvjetara

DRUGAČIJE MIŠLJENJE Ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić: Za profesore koji loše rade I OVA PLAĆA JE PREVELIKA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Danilo MEMEDOVIĆ

Danilo MEMEDOVIĆ


Svi mi koji smo na državnom proračunu moramo raditi svoj posao i zato, nakon ispravljanja nepravdi oko koeficijenata, moramo poraditi na tome da profesorski rad istinski vrednujemo, ali i da upravo fakulteti za profesore budu najteži. Jer, usudim se reći, njih neki upisuju samo zato jer im nije prošao prvi izbor, kaže Zoričić

"Za one koji dobro rade plaća je mala, za one koji ne rade plaća je prevelika. Nažalost, u cijelom sustavu javne i državne uprave ljudi ne rade isto i u tome je problem", smatra ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić, s kojim smo razgovarali jučer, prvi dan frontalnog, odnosno totalnog štrajka. Više nema smjene po županijama, svaki dan štrajkaju svi.

Iako svesrdno podupire svoje djelatnike u štrajkaškim zahtjevima, Zoričić smatra da bi se trebala provesti cjelokupna reforma obrazovnog sustava, od vrtića do fakulteta, te uvesti vanjsko vrednovanje rada u školama i drugi alati kako bi se nagradili najbolji djelatnici, a oni koji ne rade dovoljno, ili dovoljno kvalitetno - potaknuli. Isto tako valjalo bi, smatra Zoričić, svakih pet godina uvesti određene ispite kako bi kvaliteta nastavnika ostala na istom nivou.

- Učiteljski poziv treba profesionalizirati, uvesti licenciranje ravnatelja škola i napokon maknuti politiku iz izbora ravnatelja, na bilo koji način, kaže Zoričić, koji smatra kako nije dobro da svi imaju isto. Također smatra da su za pogrešnu percepciju javnosti - da učitelji rade malo i imaju puno godišnjeg - dijelom krivi i oni pojedinci koji se tako doista i ponašaju.

- Najlakše je reći da učitelji ne rade, a malo tko vidi da oni sukladno zakonu imaju isto godišnjeg kao i ostali radnici, a većina njih, nakon što izađe iz razreda, i dalje ima jako puno posla: od ispravljanja i pripremanja ispita, pripreme za nastavu, matura… Svi mi koji smo na državnom proračunu moramo raditi svoj posao i zato, nakon ispravljanja nepravdi oko koeficijenata, moramo poraditi na tome da profesorski rad istinski vrednujemo, ali i da upravo fakulteti za profesore budu najteži. Jer, usudim se reći, njih neki upisuju samo zato jer im nije prošao prvi izbor, kaže Zoričić.  

Na pitanje kako gleda na štrajk kao roditelj, Zoričić ostaje pri tome da baš sada učitelji ne smiju spustiti glave i šutjeti.

- Kao roditelj dvoje školaraca, ali i suprug profesorice u srednjoj školi te ravnatelj gimnazije, podržavam štrajk i ustrajnost u njemu. Na kraju krajeva, štrajk podržavam kao profesor, poziv je to kojem ću se jednog dana vratiti. Sad je vrijeme da svi budemo solidarni. Štrajk je najveći odraz slobode i demokracije i, ako su svima puna usta toga, onda baš sad ne treba odustati jer je sazrijelo vrijeme da se glas čuje do onih koji namjerno ne čuju, kaže Zoričić.

 

*********

a

Sindikalistica Tanja Carić

"Razočarani smo sindikatom  državnih službenika. Oni su preko naših leđa dobili povišice"

"Nije više u pitanju novac, nikad se nije radilo samo o novcu. Ovo je već stvar dostojanstva i naše borbe da se stvari u obrazovanju napokon pokrenu. Nitko ne može pokrenuti takav prosvjed kako to možemo mi, prosvjetari, i u tome je naša snaga", kazala nam je jučer Tanja Carić, povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Istarsku županiju.

Na pitanje koliko profesora podržava štrajk kaže da se 96,6 posto članova izjasnilo za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva. Komentirajući najave Vlade da im se dani provedeni u štrajku više neće plaćati, Carić navodi da prosvjetari Vladi ne vjeruju.

- Ne vjerujem da nam neće platiti. Radi se o pritiscima kojima mi nećemo popustiti. Ostajemo kod frontalnog štrajka do ispunjenja zahtjeva, navodi Carić, dodajući da prosvjetni djelatnici imaju sve veću podršku.

- Podržavaju nas i naši učenici, drugi sindikalisti. Jedino smo razočarani sindikatom državnih službenika koji su, upravo preko naših leđa, također dobili povišice, ali s nama do sada nisu pokazali solidarnost. Ipak, dogodilo se ono što u početku nismo mogli vjerovati - štrajk je prerastao u opće nezadovoljstvo. Radi se o pravom plimnom valu u prosvjeti jer je nastavnicima, vjerujte, voda došla do grla, kaže Carić.

Za ponedjeljak 25. studenog planira se veliki prosvjed u Zagrebu, na koji će otići i sindikalisti iz Istre.

- Za sada mogu najaviti da će nastavnici u srijedu u Puli i drugim gradovima, od 13.30 do 14.30 sati, izaći na ulice s transparentima i zatražiti podršku od vozača na način da "potrube za obrazovanje", kaže Carić.

a

Nina Šestanović, profesorica likovnog u Gimnaziji, kaže da se šalje poruka i roditeljima, ali i učenicima, da stvari koje se započnu treba odraditi do kraja.

a

Dragica Pršo, koja u školstvu radi 20 godina kao učiteljica i školska knjižničarka, kaže da radi i više nego što se to od nje očekuje jer voli svoj posao.

- Ne tražim previše ako želim da se moj rad vrednuje u društvu. Moja škola i moja djeca znaju koliko radim i to mi je neko vrijeme i bilo dovoljno. Ali više nije, kaže Pršo, pitajući se hoćemo li djecu učiti da rade pognutih glava i šutke, ili ćemo ih učiti da se bore za sebe i bolju poziciju u društvu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater