EKOLOZI I LUMENI

Mimohod učenika do sjedišta Županije: Pulski gimnazijalci u petak u Svjetskom štrajku za klimu

| Autor: Duška PALIBRK

Na poticaj pulske gimnazijalke Dore Macuka, članice školskih grupa Socijalne ekologije/Lumena i Eko-škole, u petak od 10 sati Lumeni i Eko-škola pulske Gimnazije organiziraju Mimohod za klimu. Prošetat će od gimnazijskog igrališta preko Portarate i Foruma do Arene i sjedišta Istarske županije te poslati poruku mladih odraslima koji odlučuju o njihovoj budućnosti.

Inicijativa iz Švedske

Podrška je to inicijativi Grete Thunberg iz Švedske koja svaki petak štrajka ispred svoje Vlade tražeći konkretnije akcije za spas klime. Već su joj se pridružili mnogi mladi ljudi iz drugih zemalja te se sutra planira Svjetski štrajk učenika.

Profesorica Teodora Beletić, voditeljica Lumena i Eko-škole u pulskoj Gimnaziji, podsjeća da se oni još od 1994. godine na sličan način bore protiv zagađenja prirode i eko-krize - njihova "Greta" te je godine bila Tijana Cukerić. Uz poruku da je bolji svijet moguć, ali da sami trebamo biti promjena koju želimo vidjeti, pulski gimnazijalci pozivaju sve ostale školarce da im se pridruže u sutrašnjem mimohodu, a istarskog župana Valtera Flega zamolili da ih, kao najodgovorniji za održiv razvoj Istre, dočeka nakon mimohoda i primi njihovo pismo upućeno odraslima koji odlučuju o njihovoj sudbini.

Rješenja postoje

"Rješenja postoje ako političari postave pitanje klime kao prioritet i založe se za održivi razvoj u službi realnih ljudskih potreba, a ne profita, uz zaštitu okoliša i pravednu raspodjelu dobara. Zato hitno treba: smanjiti emisije stakleničkih plinova za 20 posto, povećati udio obnovljivih izvora energije na 20 posto, poboljšati energetsku učinkovitost na 20 posto, ali i promijeniti potrošački stil života kojim se 'naša civilizacija žrtvuje da bi malobrojni mogli stvarati ogroman novac' (Greta). Trebate osvijestiti svoje postupke i njihov utjecaj na naš planet, a u školi pojačati edukaciju o važnosti eko problema i eko djelovanja, jer u pitanju su naši životi. Ne možemo čekati sutra, već hitno trebamo reakciju odraslih, jer 'Tko će to učiniti, ako ne vi; kada, ako ne sada?' (Greta)", poručuju, među ostalim, gimnazijalci u pismu koje će uručiti županu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom