ĐIR PO TRŽNICI

Drito u grad samo po mahune

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Netko voli žute, a netko zelene, svakome po volji, bitno je da ih sada na tržnici ima i da su jako ukusne i zdrave. Govorimo, naravno, o mahunama po koje su jučer ciljano mnogi građani došli na tržnicu u centru grada. Mnogi ih najradije jedu skuhane kao varivo s mrkvama, krumpirom i teletinom, suhim kostima ili kobasicama, mada nutricionisti uvijek preporučuju konzumirati mahune spravljene nakratko na pari jer se tako u njima zadržava najviše nutrijenata.

Mahune su idealna namirnica za zdravi način prehrane jer obiluju hranjivim tvarima, a istovremeno su niskokalorične. Sadržavaju snažne fitonutrijente koji imaju protuupalno djelovanje, i ako niste znali, obiluju vitaminom K presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, te vitaminima A i C koji pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu. Sada se njihova cijena kreće od 16 do 20 kuna za kilogram, a kad sam već spomenula varivo od mahuna, valja reći da su mrkve na tržnici po 12 kuna, a mladi krumpir oko šest.

Gradska tržnica sada obiluje i krastavcima koji se kreću između četiri i osam kuna za kilogram, dok su kornišoni (maleni krastavci za kiseljenje) od 20 do 30 kuna. Primamljivi pomidori raznih veličina i oblika kreću se od 10 do 20 kuna, tikvice su po šest, patlidžani po 14 kuna, a tu su se negdje jučer kretale i cijene salate i paprika roga. Blitva se također može kupiti za 12 ili 14 kuna za kilogram, kao i cikla, cijene paprika babura su se spustile do 10 kuna, što je i cijena žutih rog paprika, a na ponekom se štandu još uvijek nađe i "prirodne infuzije", cikorije, koja stoji pet kuna po vezici. Peršin je samo dvije kune po vezici, kapulica po pet kuna, kao i domaći češnjak, mladi kupus je po osam kuna, a duplo više sada stoji još jedna omiljena ljetna poslastica: kukuruz šećerac. Ono što je trenutno najskuplje na tržnici je radić čija se cijena kretala od 50 do 80 kuna, ali je zato već očišćen i spreman za salatu.

Među inim voćem mnoge su poglede i pitanja izazivale male okrugle lubenice čija je cijena oko 14 kuna za kilogram, no trgovci se kunu da se one puno slađe od onih klasičnih duguljastih lubenica koje su po šest kuna za kilogram. Cijena dinja kreće se između osam i 10 kuna, marelica i bresaka između 14 i 20 kuna, kruškice su po 11, smokve 20, trešnje po 34, a tu su i mlade domaće jabuke i plave šljive koje su po 10 ili 12 kuna. Možda te jabuke i nisu toliko primamljive na pogled, ali su zato jako sočne i, na kraju krajeva, najidealnije za izradu marmelade. Još ako im se dodaju ciburi, nikada više nećete kupiti u dućanu miješanu marmeladu.

U prepunoj ribarnici i jučer se moglo birati štošta iz bogate ponude morskih stvorenja, a kupovali su i domaći i turisti. Srdela je u ponudi po već standardnoj cijeni od 25 kuna za kilogram, kao i pedoči, i to su ujedno najjeftinije namirnice koje se u ribarnici mogu kupiti. Moli i škombri su već po 50 kuna, cipli, folpi i raže po 60, a toliko stoji i kilogram ugora. Trilje i oslići su po 70, no trilje s kamena su po 140 kuna, kao i rošpo, a cijene orada i brancina se standardno kreću od 60 kuna na više, ovisno o veličini. (P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter