Đir po mrkatu

Lisičarke po 35 eura?! Svi ćemo poj u bošku

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Sredina je rujna, a toplo vrijeme i dalje nas mami na plažu, barem oko podneva. Na pulskoj tržnici to znači da sezona povrća i voća još nije završila. Pomidori i paprike, zahvaljujući kasnim sortama i staklenicima, i dalje dominiraju štandovima, dok boje polako prelaze u jesenske nijanse.

Na štandovima se i dalje mogu naći rajčice za kuhanje, krastavci za zimnicu, paprike za pečenje, patlidžani i tikvice za jela poput rižota. Istovremeno, sve više dolaze do izražaja bundeve, špinat, blitva te prve divlje gljive - lisičarke. E sad, poznato je da je ona izuzetno cijenjena u gastronomiji, ali za jedan njihov kilogram, vjerovali ili ne, morat ćete izdvojiti vrtoglavih 35 eura?!

Tržnica vs. supermarket

Pitali smo stariju gospođu što o tome misli. »A ča da van rečen. Svi ćemo poj u bošku«, rekla nam je rezignirano.

Voće također otkriva da prelazimo u novu sezonu. Dok su breskve i nektarine još prisutne, glavnu riječ preuzelo je istarsko grožđe, šljive, jabuke i kruške iz sjevernih krajeva te bobičasto voće, koje Istra uvozi iz planinskih krajeva. Kada je riječ o cijenama, breskve se prodaju za 4 do 5 eura po kilogramu, što je i do 40 posto više nego u supermarketima. S druge strane, razlika je u kvaliteti, jer ono što kupci dobiju na tržnici rijetko je loše ili prosječno, dok police trgovačkih lanaca ponekad nude i slabiju robu. Prednost tržnice leži i u lokalnom porijeklu proizvoda. Gotovo svo povrće i voće dolazi s istarskih polja i voćnjaka, uz rijetke iznimke poput banana. Proizvodnja je mala, a iza nje najčešće stoje obiteljska gospodarstva. Crveni luk, tikvice, krastavci, paprike i cikla stoje 3 eura za kilogram, krumpir je isto toliko, dok je batat skuplji za euro. Šljive su od 2 do 2,5 eura za kilogram, grožđe je od 4 do 6 eura. Čili papričice su 20 eura za kilogram, a vrganji i ranije lisičarke 35 eura, dok grah borlotti košta 7 eura. Divlje i rijetke borovnice koštaju čak 36 eura po kilogramu, one uzgojene organske 20 eura, dok one iz Poljske u trgovačkim lancima stoje samo 12 eura za kilogram.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Srdela po 4 eura

Na pulskoj ribarnici u rujnu prevladava plava riba. Srdele, inćuni i lokarde, ali i bijela riba poput orade, brancina i arbuna. U ponudi su bile i lignje, sipe i hobotnice. Sipa se prodavala po 13 eura za kilogram, hopotnica po 20 eura, a lignja po 21 euro. Pagar se nudio po cijeni od 25 eura, a toliko je koštala i grdobina. Tuna se nudila po 20, a brancin po 30 eura. Srdele i inćuni u ovo doba godine posebno su cijenjeni, jer je jedini red bio na štandu gdje se po cijeni od 4 eura za kilogram prodavala friška srdela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama