ZLATNI RT

Dogovorena koordinirana akcija izgona divljih svinja s područja U SUBOTU KREĆE HAJKA NA "ROVINJSKE" VEPROVE


U prostorijama Policijske postaje Rovinj u ponedjeljak je održan zajednički sastanak na temu učestalih devastacija javnih površina, kao i privatnih zemljišta, koje nastaju uslijed prolaska čopora divljih životinja, prvenstveno divljih svinja. Pored štete koja nastaje na imovini posebnu direktnu opasnost i ugrozu za stanovništvo predstavljaju ženke divljih svinja s mladima.

Na sastanku je dogovoreno da će se u subotu, 12. siječnja, s početkom u 9 sati organizirati koordinirana akcija Policijske postaje Rovinj, Lovačkog društva Rovinj, javne ustanove Natura Histrica te Grada Rovinja kojom će se izgnati divlje svinje izvan zaštićenog područja.

Pet kontrolnih točaka za ljude

Za vrijeme trajanja akcije građanima će ulaz u Zlatni Rt – Škaraba biti onemogućen na način da će se postaviti pet kontrolnih točaka. Prva dva će biti na ulazu u Zlatni Rt iz pravca šetnice Uvale Lone kod šetnice uz more, treći na ulazu u Zlatni Rt i Škarabu iz pravca Ulice Luja Adamovića ("kod Kuglane"), četvrti na ulazu u Zlatni Rt i Škarabu iz pravca Cuvi i peti na ulazu u Zlatni Rt i Škarabu iz pravca Vilas Rubina.

Sastanku su nazočili načelnik PP Rovinj Branko Ivan Bestulić, predsjednik Lovačkog društva Rovinj Franko Udovičić, predstavnik javne ustanove Natura Histrica Damir Lampe i predstavnik Grada Rovinja Elvis Prenc. Do odluke o izgon divljači s toga prioblanog područja došlo se temeljem naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (NN 115/2018) kojom se naređuje poduzimanje potrebitih mjera u cilju smanjenja brojnog stanja divljači – divljih svinja.

Pluća grada i mjesto rekreacije

No, što je još važnije dobivena je i suglasnosti za obavljanje izgona divljih svinja sa zaštićenog područja kojim je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 14. prosinca odobrilo protjerivanje divljih svinja s područja Zlatnog Rta – Škaraba, izvijestili su iz rovinjskog Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika.

Park šuma Zlatni Rt (Punta corrente) – Škaraba, rovinjska pluća grada i mjesto rekreacije, prostire se na 60-ak hektara površine južno od Rovinja, a problemi s veprovima započeli su pred više od pet godina. Lovačka hajka na divlje svinje odnosno izgon dosad nije bio moguć, jer to područje ne spada u lovište.(A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum