PULA

DNEVNI CENTAR ZA REHABILITACIJU VERUDA DANAS SLAVI DVA DESETLJEĆA RADA Sve je više djece s poremećajem socijalne komunikacije i autizmom

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


U posljednje vrijeme sve je više djece s neurorazvojnim odstupanjima, poput poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću. Nešto je manje djece koja se upućuju u kasnijoj dobi, s motoričkim poteškoćama i cerebralnom paralizom 

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda danas slavi dva desetljeća postojanja. Tu će veliku obljetnicu svečano obilježiti dvodnevnim simpozijem koji počinje danas u hotelu Pula, na kojem će ugledni stručnjaci govoriti o problemima djece i odraslih s teškoćama u razvoju, njihovoj rehabilitaciji i uključivanju u društvo.

Ravnateljica Centra Loretta Morosin podsjeća da počeci ustanove sežu daleko ranije.

- Još 1976. godine grupa roditelja djece s cerebralnom paralizom, koju je predvodio pokojni Gianni Kumar, osnovali su udrugu kako bi poboljšali uvjete života i rehabilitacije djece. Tek 1983. udruga zapošljava jednog stručnog djelatnika, a dotad su ovdje radili vanjski suradnici: odgajatelji, fizioterapeuti te psiholog, koji je dolazio iz bolnice. Od samih početaka u rad udruge uključeni su pedijatar, liječnik opće medicine i fizijatar. Kasnije su se, nakon osnivanja ustanove 2000. godine, zapošljavali stručnjaci svih profila: logopedi, rehabilitatori, psiholozi, medicinske sestre i fizioterapeuti. Osnivači ustanove su deset istarskih gradova i dvije općine. Osim njih, financijski ih podržava i Istarska županija, koja je komunikator ne samo između jedinica lokalne samouprave, nego i s resornim ministarstvom, objašnjava Morosin. Dio sredstava doznačuju im ministarstva socijalne politike i mladih te prosvjete.

Godišnje kroz Centar prođe oko 400 korisnika iz cijele Istre. Najviše ih je s Puljštine, i za njih se organizira prijevoz. Ta se brojka, međutim, mijenja iz godine u godinu, veli ravnateljica. U Centru je zaposleno 40-ak osoba, među kojima deset rehabilitatora, pet logopeda, po četiri fizioterapeuta i odgajatelja, dva psihologa i tri medicinske sestre. Od 2015. u Poreču djeluje ispostava kroz koju prođe 50 korisnika godišnje.

- U početku, dok je još postojala udruga, bila su obuhvaćena samo djeca s motoričkim oštećenjima, poput cerebralne paralize i mišićne distrofije. Kasnije su stručnjaci prepoznavali i druge poteškoće budući da je dolazio velik broj rizične djece. Sve je više djece koju upućuju k nama zbog kašnjenja u jezičnom govornom razvoju, poremećaja socijalne komunikacije i nekim elementima iz spektra autizma, kaže ravnateljica.

U posljednje vrijeme sve je više djece s neurorazvojnim odstupanjima, poput poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću. Nešto je manje djece koja se upućuju u kasnijoj dobi, s motoričkim poteškoćama i cerebralnom paralizom.

- To objašnjavamo napretkom medicine. Djeca koja su rizična i visokorizična u najranijoj dobi dobivaju usluge neurorazvojne terapije po Bobath konceptu. Roditelji se, dakle, upućuju kako raditi s djetetom, kako provoditi vrijeme i kako uključiti dijete u te aktivnosti i motorički, objašnjava Morosin.

Cilj su mobilni timovi

Centar u Puli djeluje na dvije lokacije, na Verudi i u Vodotornju na Vidikovcu, gdje se nalazi uprava i prostorije za procjenu najmlađih, djece do šest godina. Ondje se nalazi soba za neurorazvojnu terapiju gdje borave djeca do tri godine starosti koju upućuju pedijatri ili bolnica. Riječ je o djeci koja imaju poteškoće u razvoju i neurološka odstupanja. Vježba se individualno, uvijek uz prisutnost roditelja. Ona se prate do faze motoričkog osamostaljivanja, nakon čega se, po potrebi, upućuju u ostale rehabilitacijske postupke.

Kad navrše četiri, pet godina, djeca se premještaju na Verudu i tamo su do sedme godine, kad se uključuju u redovan ili poseban sustav odgoja i obrazovanja. U psihosocijalnu podršku na Verudi uključeno je 55 djece u dobi od 7 do 21 godine, a u poludnevnom boravku je petoro manje djece i 11 odraslih. Oko 136 djece godišnje dobiva uslugu rane intervencije, dok jednako toliko beba prolazi neurorazvojnu terapiju, veli ravnateljica.

Na Verudi je 14 djece uključeno u vrtić s prilagođenim programom, a ondje je i odjeljenje za mladež i odrasle koji borave u poludnevnom smještaju. Riječ je o djeci koja ne mogu pohađati školu zbog višestrukih teškoća. Oni se dovoze kombijem Centra i tu borave nekoliko sati dnevno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini