RADOVI SU PRI KRAJU

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obišao Županijski centar za gospodarenje otpadom. Rekao je da UZROK SMRADA S KAŠTIJUNA NIJE LOŠA TEHNOLOGIJA, A NI NESTRUČNO UPRAVLJANJE...

| Autor: Glas Istre
(Milivoj MIJOŠEK)

Kako bi se riješili problemi zbog kojih je prošlo ljeto povremeno dolazilo do pojave neugodnih mirisa u okolici Kaštijuna, Fond i resorno Ministarstvo za zaštitu okoliša osigurali su dodatnih 12,6 milijuna kuna te su pri kraju radovi na optimizaciji Centra. Izgrađena su dva dodatna boksa za sušenje što će omogućiti duže vrijeme bio-sušenja i bolju inertizaciju otpada prije samog odlaganja

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić obišao je, u društvu istarskog župana Fabrizia Radina i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

- Istra je upravo zahvaljujući centru Kaštijun među prvim hrvatskim županijama koja primjenjuje visoke standarde u gospodarenju otpadom. Usprkos svim početnim izazovima u radu, Centar je izgrađen i radi sukladno svim pravilima struke i dobivenim dozvolama, rekao je direktor Kukić.

Upoznat je da je prošlog ljeta povremeno dolazilo do pojave neugodnih mirisa, što sigurno nije bilo ugodno za građane koji žive u blizini. No, Kukić objašnjava da uzrok tome nije loša tehnologija, niti nestručno upravljanje Centrom nego povećane količine otpada do kojih je došlo zbog velikog broja turista, a koje su premašivale količine za koje je centar prvotno dimenzioniran. Uz tako velike količine otpada te izrazito visoke ljetne temperature nije bilo moguće provesti do kraj proces stabilizacije otpada što je, na žalost, rezultiralo tim neugodnim mirisima.

Kako bi se to riješilo, Fond i resorno Ministarstvo za zaštitu okoliša osigurali su dodatnih 12,6 milijuna kuna te su pri kraju radovi na optimizaciji Centra. Izgrađena su dva dodatna boksa za sušenje što će omogućiti duže vrijeme bio-sušenja i bolju inertizaciju otpada prije samog odlaganja.

Župan Radin je izrazio zadovoljstvo radnim sastankom s direktorom Fonda.

- Imali smo priliku uvjeriti se u stanje poduzetih radova na optimizaciji pogona te ukazati na probleme u zbrinjavanju goriva iz otpada. Nastavljamo intenzivnu suradnju na razini Istarske županije, istarskih jedinica lokalne samouprave i Fonda po pitanju Kaštijuna i novog sustava gospodarenja otpadom, izjavio je Radin.

Kukić je kazao da će radovi na optimizaciji Centra dodatno unaprijediti kvalitetu njegovog rada te je uvjeren da će Kaštijun biti primjer dobre prakse kako trebaju funkcionirati svi budući centri koji se grade ili će se graditi u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater