SVE DOZVOLE DOBIVENE

Dukić: Kaštijun se otvara za tjedan, dva, tri


"Vrlo je teško reći kad će proraditi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, hoće li to biti za tjedan, dva ili tri, no projekt je pri kraju i sve su uporabne dozvole dobivene", najavila je Vesna Dukić, članica Uprave pulsko-županijske tvrtke Kaštijun koja će upravljati postrojenjem. Dukić je sinoć, u organizaciji pulskog Inner Wheel Cluba, održala predavanje o Centru u Gradskoj knjižnici u Puli, kojem se odazvalo 20-ak ljudi.

Utvrđeno 400 nedostataka

- Uporabne dozvole su jedan od prvih uvjeta koji se mora ispuniti da bi postrojenje bilo zadovoljavajuće. Bitno je reći da ugovor s izvođačem radova nije potpisala tvrtka Kaštijun, nego Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sad predstoji priprema dokumentacije kako bi izvođač (konzorcij Hellector-GP Krk, op. a.) predao postrojenje Fondu, nakon toga slijedi primopredaja između Fonda i tvrtke Kaštijun, i tek onda možemo početi s radom, kazala je Dukić.

Centar, čija izgradnja debelo kasni, a na koji bi trebao stizati otpad iz cijele Istre, pao je na tehničkom zbog 400 nedostataka te utvrđenog prekoračenja emisije nemetanskih hlapljivih organskih čestica. Do otvaranja Centra, odlaže se na stari Kaštijun koji puca po šavovima i već je davno trebao biti zatvoren i saniran. Dukić tvrdi da nije uklonjeno svih 400 nedostataka, ali jesu oni ključni za dobivanje uporabne dozvole.

- Neki od nedostataka, koji su se odnosili na uporabljivost građevine, otklonjeni su i izdana je uporabna dozvola. Neki pak nedostaci nisu nužni za početak rada i bit će riješeni u toku rada, kad će se postrojenje usavršavati, optimizirati. Naime, da bi se neke stvari uštimale, Centar mora biti u funkciji. To treba učiniti zajedno s izvođačem, to je normalna procedura, veli Dukić.

Probnog rada, koji je trajao šest mjeseci, više neće biti, bio je to dio ugovorne obveze u sklopu koje su se morale pokazati performanse postrojenja.

- Probni rad bio je obvezan i prema građevinskoj dozvoli. Čim je izdana uporabna dozvola nadležnog ministarstva, procedura je završila. Kad pokrenemo postrojenje, idemo u redovan rad, objašnjava Dukić.

Prvo smeće do proljeća

Emisiju nemetanskih čestica, čija povećana razina može biti kancerogena, nije moguće mjeriti dok postrojenje nije u funkciji. Stoga Dukić najavljuje da će se mjerenja obaviti nakon puštanja u rad te će se optimizirati sve što je nužno u Centru. Prvo smeće stići će odmah nakon primopredaje, svakako do proljeća, najavljuje.

O onom što je građanima najbitnije, cijeni odvoza i prerade komunalnog otpada, nije željela špekulirati. Činjenica jest da su dosad komunalne tvrtke tonu odloženu na stari Kaštijun plaćale stotinu kuna, dok će prerađena tona u novoj tvornici koštati također stotinu, ali eura, sedam puta više! Hoće li i računi biti sedam puta skuplji nego dosad?

Komunalne tvrtke moraju formirati svoj dio cijene, a na to dolazi naš dio. Na konačnu cijenu morat ćemo ipak pričekati. Oni nas i mi njih. Našu cijenu odredila je Skupština društva, a kako će ona utjecati u odnosu na uredbu i odluke koje su donijele jedinice lokalne samouprave, ne bih špekulirala, kazala je Dukić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PETKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of