VALMADE

DIJELILO SE 190 VOĆAKA, A JAVILO SE 400 LJUDI: Planule sadnice nara, masline, smokve i lijeska

Građani su zamoljeni da ih posade u svoje privatne vrtove, na parcelama ili okućnicama, te da o njima skrbe. Nadamo se da će to i učiniti, kazala je Tatjana Mandić Bulić

| Autor: Ružica KORACA
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Građanima su i jučer u Herculaneinom tehničkom dvorištu u Valmadama, u sklopu nacionalne akcije Zasadi drvo, ne budi panj, dijeljene sadnice voćaka. Interes je i ove godine bio velik: dijelilo se svega 190 voćaka, a javilo se čak 400 građana koji su željeli besplatno drvce koje će posaditi u svom vrtu.

Tatjana Mandić Bulić, rukovoditeljica hortikulture pulske Herculanee kazala je da se projekt, koji je podržao i Grad Pula, provodi drugi put.

Vrhunske voćke

- Dijele se nar, maslina, smokva i lijeska. Građani su vrlo zadovoljni ovom akcijom, odaziv je jako velik. U subotu je podijeljen dio, a danas, za sv. Nikolu, drugi dio sadnica. Građani su zamoljeni da ih posade u svoje privatne vrtove, na parcelama ili okućnicama, te da o njima skrbe. Nadamo se da će to i učiniti, kazala je Mandić Bulić.

Cilj akcije jest osvijesti ljude o tome da je korisno i lijepo imati nekakvu voćku u svome okolišu, da čovjek može uživati u plodovima svoga truda i rada, ali i u ekološkim, netretiranim plodovima.

- Akciju financira Grad Pula, a materijal je pribavljen u lokalnim rasadnicima. Sadnice su vrhunske kvalitete, što je vrlo bitno, istaknula je Mandić Bulić.

Po svoje drvce jučer je došla Marija Paćalat, koja je vrlo zadovoljna akcijom.

- Došla sam uzeti nar i ovo mi je odlično. Pribilježili smo se ranije za sadnicu i doista se zahvaljujem na njoj. Za ovo blagdansko vrijeme akcija je baš pogođena. Veselim se i idućoj godini, ako bude, kazala je.

Zeleni fond

Osim podjele voćaka, Grad će u sklopu ove akcije idućih dana saditi stabla i na javnim zelenim površinama, konkretno, na novouređenom parkiralištu u Šijani. To će, napominju iz Komunalne palače, dodatno doprinijeti povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša kao i neposredno utjecati na ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje emisija ugljičnog dioksida.

U posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno

smanjila emisija ugljičnog dioksida i ugljični otisak. Sudjelovanje u akcijama sadnje stabala, samostalno ili u suradnji s institucijama, tvrtkama, udrugama i građanima, jedan je od prioriteta Grada Pule na daljnjem putu održivog razvoja, uz razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života kao i obvezu

i odgovornost u cilju prilagodbe klimatskim promjenama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater