BETONIRALI PA PRIJETILI

DEVASTACIJA OBALE I PRIJETNJE U VINKURANU: Policija je utvrdila tko su počinitelji, a aktivisti 'Žuće' najavljuju saniranje obale

| Autor: Marcello ROSANDA
Počinitelji su navodno otac i sin

Počinitelji su navodno otac i sin


- Bili su to kupači, čitava obitelj iz Pule, koji su dva dana izvodili svojevrsni građevinski pothvat tik do mora, na stijenama. Ja sam se nalazio s druge strane obale i čuo gromoglasno udaranje po stijenama. Digao se i oblak bijele prašine karakteristične za takve radove. Vinkuranska vala je bila puna brodova, turisti su bili šokirani, ispričao nam je na licu mjesta jedan od aktivista Žuće, poznate pulske građanske inicijative za zaštitu okoliša i prirode. Iz te grupe, pak, najavljuju da će ubrzo vratiti taj dio obale u prvobitno stanje.

Podsjetimo, nekoliko punoljetnih osoba proteklog je tjedna zabetoniralo dio obale u uvali Soline, poznatoj kao Vinkuranska vala, u okolici Pule. Lijevali su beton skoro do same crte mora da bi, očito, poravnali mjesto za ležanje ili sjedenje. Kada ih je mladi aktivist pokušao spriječiti i upozoriti ih da betoniranjem krše više zakona, verbalno su ga napali i zaprijetili mu sjekirom, pa se udaljio i mobitelom zabilježio što rade. Osim muškaraca fotografirao je i plavi Fiat Punto kojim su se dovezli. Ubrzo je i prijavio događaj policiji preko mobilne aplikacije.

Počinitelji su prijavljeni PU istarskoj, a neslužbeno saznajemo da je utvrđeno tko je vlasnik automobila. Policija će, doznajemo, obaviti razgovore sa svim osobama, odnosno članovima obitelji, koje su bile uključene i prisutne tijekom devastacije obale.

- Bio je to grozan prizor za domaće i turiste. Nakon što su otišli, čak su za sobom ostavili i hrpu smeća, praznih vreća betona i boca. Ovo ne smije ostati ovako. Okupit ćemo ekipu građana i taj beton mora ubrzo nestati, odrješit je aktivist Žuće.

Iz PU istarske kažu da je 3. srpnja oko 15.45 sati putem aplikacije MUP Sigurnost i povjerenje policija zaprimila dojavu nepoznate osobe o devastaciji plaže u Solinama.

- Policijski službenici izašli su na mjesto događaja, no nisu zatekli sudionike događaja, niti je itko pristupio policijskim službenicima radi prijave prijetnji. Policija provodi izvide vezano za navedeni slučaj te će o svemu obavijestiti Lučku kapetaniju i Općinu Medulin. Također, pozivamo osobe koje smatraju da su oštećene kaznenim djelom prijetnje da se jave u Policijsku postaju Pula radi podnošenja prijedloga za kazneni progon. Naime, dojave putem navedene aplikacije su anonimne tako da policija nema podatke o pošiljatelju dojave, kažu iz istarske policije.

Za izjavu smo upitali i ravnatelja Javne ustanove Kamenjak Aljošu Ukotića, pod čijom je ingerencijom i zaštićena Park šuma Soline.

- Kao što znate Park šuma Soline je većim dijelom pod upravljanjem i zaštitom Javne ustanove Kamenjak. O nemilom događaju doznali smo iz medija, te su danas na teren poslani i čuvari prirode. Nažalost - što reći! Užasnuti smo ponašanjem pojedinaca i ne mogu zamisliti kako nekome uopće može pasti na pamet da tako devastira prirodu. Što se tiče Javne ustanove Kamenjak ona nije nadležna za pomorsko dobro, ali ćemo sastaviti izvještaj i poslati ga na postupanje Lučkoj kapetaniji i nadležnoj inspekciji, kazao je Ukotić.

Ujedno, on pojašnjava da čuvari prirode vozilom i pješke dvaput tjedno obilaze Park šumu Soline dok služba za čišćenje obilazi ovo područje jednom tjedno.

- Proteklih mjeseci u više navrata su oštećene sprave, edukativne tabele, vidikovac i kućice na šetnici koje smo djelomično sanirali, a u planu nam je i dodatna obnova. Ovim putem apeliramo na sve posjetitelje i ljubitelje prirode da koriste prirodu onakvu kakva jeste i da uživaju u njoj, a ne da konstantno moramo pričati o vandalizmu i hrpama smeća koje se odlažu na neprimjerenim mjestima, zaključio je Ukotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater