CIJENA NOVE PULSKE KULTURNE ATRAKCIJE PODIJELILA PULJANE

DETALJI TROŠKOVA VERUDELA ART PARKA: Umjetnici dobili po 10 tisuća eura bruto. NAJSKUPLJA RASVJETA DEANA SKIRE, KOJA JE PLAĆENA SKORO 800.000 KUNA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Skulptura Bojana Šumonje (N. LAZAREVIĆ)

Direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj ističe da je na honorare umjetnika, njih osam, utrošeno 525 tisuća kuna. Svaka od sedam skulptura tako je plaćena deset tisuća eura brutto, s tim da su jednu od njih radila dva autora - otac i sin Mocenni. Umjetnici su bili zaduženi za vođenje cijelog procesa; od osmišljavanja do izrade i postavljanja skulpture

U Verudela Art Park, koji je prošlog petka otvoren između parkirališta kod E&D-a i Ambrele, uloženo je ukupno 3,6 milijuna kuna, odnosno 4,3 milijuna s PDV-om. S obzirom da su Grad Pula i TZ Grada Pule financirali najveći dio projekta, ukupno oko 3,8 milijuna (Arena Grupa je sudjelovala s 375.000 a Zagrebačka banka sa 100.000 kuna), ta cifa je mnoge iznenadila te otvorila pitanje na što je točno utrošen novac i koliko su pritom "pazarili" umjetnici. Park kojeg su pokrenuli Grad, TZ i Arena Grupa nalazi se na gradskom terenu, ali u neposrednoj blizini Areninog Turističkog naselja Verudela, čijim je gostima u velikoj mjeri namijenjen.

Direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj ističe da je na honorare umjetnika, njih osam, utrošeno 525 tisuća kuna. Svaka od sedam skulptura tako je plaćena deset tisuća eura brutto, s tim da su jednu od njih radila dva autora - otac i sin Mocenni. Umjetnici su bili zaduženi za vođenje cijelog procesa; od osmišljavanja do izrade i postavljanja skulpture.

Vremenski stroj najskuplji

Honorari za umjetnički koncept i komisiju (dva profesora iz Zagreba) iznosili su 30.036 kuna, pri čemu treba napomenuti da su domaći stručnjaci koji su bili uključeni posao odradili volonterski. Nadalje, projekt uređenja parka, dizajn natpisa, vizualnog identiteta i nadzora koštali su 196.550 kuna.

Sama izrada skulptura koštala je 644.747 kuna, pri čemu je cijena ovisila o materijalu, veličini skulpture i načinu izrade. Tako je kamena skulptura Erosa Čakića koštala 103.093 kune, a ona od žice Siniša Majkusa samo 11.977 kuna. Skulptura od kamena autora Simone i Gualtiera Mocennija "Otok glazbe i oblaka" koštala je 49.200 kuna, ona Roberta Paulette 108.109 kuna, dok su "Cumulusi" Vedrana Šilipetra od čelika koštali 62.000. Skulptura "Vremenski stroj" Bojana Šumonje koštala je 162.308 kuna, a rad Roberte Weissman Nagy pod nazivom "NebulaSea" 148.059 kuna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum