LIČKO BOJIŠTE

Članovi Kluba 119. brigade u Lici odali pijetet poginulim i ranjenim suborcima

| Autor: Glas Istre
Članovi Kluba 119. brigade u Lici

Članovi Kluba 119. brigade u Lici


Članovi udruge Klub 119. brigade HV-a u subotu su posjetili sjeverni dio ličkog bojišta iz Domovinskog rata na širem području Grada Otočca, gdje su komemorirali tragične ratne događaje iz ratnog puta brigade i uspomenu na poginule i ranjene suborce, te se prisjetili svih pripadnika 119. brigade HV-a koji su časno i odgovorno sudjelovali u obrani Domovine i svih bojišta na kojima su bili tijekom rata angažirani.

Na spomeniku na Zabarama, nedaleko od mjesta pogibije Tomislava Brstila, te na cesti Ramljani-Čanak odvojak prema zaseoku Alanu gdje je poginuo poručnik Nenad Kalčić položeno je cvijeće i upaljene svijeće, dok je na Spomeniku hrvatskim braniteljima u Središnjem gradskom parku grada Otočca upaljena svijeća i minutom šutnje odana počast svima koji su svoje živote i zdravlje ugradili u temelje slobodne Hrvatske.

Tijekom "sata povijesnog prisjećanja" kraj spomen obilježja na Zabarama predsjednik Udruge, umirovljeni bojnik Roberto Fabris evocirao je sjećanja svog dolaska na bojište s postrojbom, prvog borbenog kontakta s neprijateljem i prevladavajućim emocijama uslijed gubitka i ranjavanja svojih vojnika i časnika, kada je bio u ulozi zapovjednika 3. satnije 1. bojne 119. brigade.

Umirovljeni brigadir Davor Gregorović, ratni pomoćnik zapovjednika 119. brigade HV, govorio je o vojno-sigurnosnoj situaciji na sjevernom dijelu ličkog bojišta u vrijeme angažiranja 1. bojne 119. brigade HV-a, te taktičkim zadaćama koje su prethodile i determinirale borbeni kontakt dijela snaga 1/119. br. HV i 2/111. br. HV s ojačanim   snagama u dodiru iz sastava 2. ličke brigade JNA razmještenim na širem području naselja Dabar.

Štovanje poginulih vojnika kroz povijest civilizacije bilo je usko povezano s vjerovanjem u zagrobni život, a danas je to dijelom kulture sjećanja, spomen na sugrađane koji su žrtvovali najvrjednije što su imali. Kolektivno sjećanje je, ustvari, jedini način njihova održanja na životu, čak i onda kada svi koji su ih poznavali ne budu među živima. Dijeljenje sjećanja, boli i tuge s njihovim obiteljima preobražava se u slavljenje njihova života. To je civilizacijski čin bez kojega bi ozbiljno ugrozili vlastiti identitet, tradiciju i ratni put 119. brigade HV-a iz Istre, ističu iz Kluba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater