NAJNOVIJEŠTRAJK ULJANIKOVACA

FOTO / ČLAN UPRAVE DENIS RABAR POBJEGAO PRED RADNICIMA. Cerovac: Rossanda mora dati ostavkuZnakovita promjena u odnosu na kolovoški štrajk dogodila se na Forumu, ispred Komunalne palače, gdje su uljanikovce dočekali gradonačelnik Boris Miletić, dogradonačelnik Robert Cvek i župan Valter Flego. Naime, ovog puta radnici nisu zastali ispred čelnih ljudi, već su se uz povike "lopovi, lopovi!", "glasali smo za vas" i "mafijoži" nastavili kretati Kandlerovom ulicom, nakon čega su ispred zgrade Uljanik Plovidbe vikali "ne damo Uljanik, Uljanik je naš" i "lopovi"

"Očekujemo uključenje države u Uljanik kroz Nadzorni odbor koji je trebao biti formiran prošlog tjedna. RH treba imenovati preostala dva člana. U utorak opet izlazimo na ulice, nemamo više što čekati, a nakon toga idemo u Zagreb", poručio je Deni Širol, radnik i suosnivač Stožera za obranu brodogradnje Uljanik (SZOB) nakon današnjeg jednoipolsatnog prosvjeda Uljanikovih radnika koji su, zahtijevajući isplatu rujanske plaće, očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje, ušli u novi štrajk i ponovo izašli na pulske ulice.

Forum i Markov trg

Otprilike 1.500 uljanikovaca, uz potporu predstavnika triju sindikata, okupilo se ispred menze brodogradilišta kako bi odlučili o daljnjim koracima, nakon čega je plebiscitarno izglasan štrajk koji je započeo ispred zgrade Uprave gdje su od predsjednika Uprave Uljanik grupe Giannija Rossande tražili odgovore i ostavku. Kako doznajemo, Rossanda je u jutarnjim satima krenuo put Zagreba kako bi se sastao s predstavnicima Vlade, stoga nije bio prisutan za vrijeme štrajka i prosvjeda, a zbog pritiska štrajkaškog odbora i ogorčenih radnika koji su mu prijetili da će ga baciti u more, član Uprave Denis Rabar je, ubrzanim, gotovo trčećim korakom, napustio brodogradilište praćen zvižducima.

"Tražili smo rješenja, ali Rabar je odlučio napustiti Uljanik. Tražili smo da Uprava dođe pred radnike i da objasne zašto nema plaće i zašto nam bježe ljudi. Nisu izašli pred nas. Rossandi poručujemo da tijekom današnjeg dana mora dati ostavku", rekao je okupljenima predsjednik Jadranskog sindikata i štrajkaškog odbora Boris Cerovac nakon čega je štrajk, desetak minuta poslije 10 sati, nastavljen mimohodom kroz grad.

Znakovita promjena u odnosu na kolovoški štrajk dogodila se na Forumu, ispred Komunalne palače, gdje su uljanikovce dočekali gradonačelnik Boris Miletić, dogradonačelnik Robert Cvek i župan Valter Flego. Naime, ovog puta radnici nisu zastali ispred čelnih ljudi, već su se uz povike "lopovi, lopovi!", "glasali smo za vas" i "mafijoži" nastavili kretati Kandlerovom ulicom, nakon čega su ispred zgrade Uljanik Plovidbe vikali "ne damo Uljanik, Uljanik je naš" i "lopovi".

Miletić se obratio novinarima rekavši kako Uljanikovi radnici negoduju prema svima, pa tako i prema lokalnoj samoupravi, no da svi dobro znaju kako lokalna uprava u Uljaniku ima samo 0,3 posto vlasništva i da, nažalost, svoj problem ne mogu riješiti na Forumu,   već jedino na Markovu trgu.

"Država, koja ima 25 posto dionica, nije se udostojila niti predložiti članove Nadzornog odbora, a kamoli učiniti nešto više", kazao je Miletić, dok je Flego ocijenio kako radnici znaju da je prava adresa upravo Zagreb, a ne Forum.

"Radnici su upoznati s našim stajalištima te je od iznimne važnosti da smo mi uz radnike, što smo već bezbroj puta poručili", istaknuo je Flego. Na pitanje novinara je li to obračun Zagreba i HDZ-a s Istrom i IDS-om preko Uljanika, Flego je odgovorio kako se takve teme preko leđa radnika ne smiju otvarati.

"Idemo mi spasiti Uljanik. Mišljenja sam da se stvar može spasiti, no nemojmo preko leđa radnika uvoditi politikanstvo", poručio je Flego.

Energetika isključena

Povorka je, ponovno uz glasne uzvike "lopovi, lopovi", nekoliko minuta zastala i pred zgradu Istarske županije, nakon čega su nastavili hod po gradskim ulicama, a prosvjed je završen unutar brodogradilišta gdje su radnici nastavili štrajkati na radnim mjestima.

Kooperanti koji trenutačno grade dva broda - kruzer i kopač - naime, službeno ne štrajkaju. Međutim, energetika je u cijelom brodogradilištu iz sigurnosnih razloga bila isključena pa se jučer na brodovima ipak nije radilo.

I ovog su se puta radnicima pridružili građani, pružajući podršku s prozora i balkona, trubljenjem u prometu i vješajući transparente na zgradama, ali ipak u puno manjem broju nego prije dva mjeseca, a ni uljanikovci nisu bili ni približno glasni kao prije. Mnogi su radnici među sobom govorili da će ovih dana dati otkaz. Već na rubu snaga, očito ne vjeruju u spas brodogradilišta. (Chiara BILIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike