NAKON VIŠE OD DVA MJESECA

CISCUTTIJEVA JE KONAČNO OŽIVJELA S radom je ponovno počeo tradicionalni pulski sajam antikviteta BANKARELA NA OTVORENOM IMA MNOGE DRAŽI

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Počnemo sa stripovima i pločama, završimo u dalekoj prošlosti (Zvjezdan STRAHINJA)

Ciscuttijeva ulica u Puli u subotu je konačno oživjela - nakon dva i pol mjeseca pauze štandovi su se vratili na Sajam starina i umjetnina pa su i ljubitelji povijesnih predmeta s pričom i dušom pohrlili napasati oči ponudom, pročaskati, a možda nešto i kupiti.

- Lijepo je da smo se vratili, nije nas bilo duže od dva mjeseca zbog koronavirusa i hvala stožeru što su nam dozvolili otvaranje sajma. Ljudi se ovdje dođu i družiti, razgovarati, nešto doznati o nekom predmetu koji imaju kod kuće, a ne znaju mu značenje ili vrijednost. Svakako da ulica živne sa sajmom i da je on prava pulska tradicija, kaže nam Radislav Aleksić, predsjednik Pulskog numizmatičkog društva Vespazian, koje sajam antikviteta na otvorenom organizira od ožujka 1998. godine, kao prvi u Hrvatskoj.

Sajam se održava subotom od 8 do 15 sati, a u špici ljetne sezone i svaki dan. Pitanje je samo kako će se razvijati situacija s pandemijom, hoće li biti turizma na kakvog smo navikli i samim tim potrebe za dnevnom ponudom antikviteta i umjetnina.

U subotu se duž ulice rasprostrlo desetak štandova, većinom pulskih izlagača, ali i onih iz središnje Istre pa i šire. Svega se našlo ovdje, od stripova i knjiga, gramofonskih ploča, starog novca, fotografija i razglednica, znački i medalja, do nakita i uporabnih predmeta iz nekih davnih epoha.

Prije toga posljednji smo put pulski sajam antikviteta obišli na početku ožujka, pred samo uvođenje strogih epidemioloških mjera. Tada su se prodavači, koji u ponudi imaju i vojne robe, šalili da nude gas-maske kao zaštitu od zaraze. Nažalost, šala se ubrzo pretvorila u realnost: iz predostrožnosti i straha od bolesti opustjela je Pula i omiljena ulica. U izolaciji je kolekcionarsku strast teško bilo zatomiti pa su mnogi, kako čujemo, bili prisiljeni okrenuti se internetskoj razmjeni rijetkih i vrijednih primjeraka. Svaka čast Internetu, kažu nam sada, no bankarela na otvorenom ipak ima mnoge svoje draži.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini