NAŠE, A EUROPSKE

Cijene na pulskoj tržnici u skladu sa sezonom - rekordne. STRANCI KUPUJU SUVENIRE - DVA POMIDORA I JEDAN PERŠIN

Prije dva dana smo bili na štandu čak do pet popodne. Krepali smo. Ali neka, doći će zima, pa ćemo se smrzavati, mudro trgovački komentira jedna prodavačica. Kaže da rakije najviše vole Česi i Poljaci. Druga veli da kupuju kombinacije suvenira s rakijom i medom, ali najčešće posežu za rakijom. Omiljena je šljivovica i medenica plus Juliška, kombinacija šljivovice i kruškovca

| Autor: Lara BAGAR
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


U gradu kao u košnici. Turista kao pčela. Lijepe se na med, ali i rakije kojih su krcati natkriveni štandovi. Posebice kada se naoblači, za nedajbože, za lijek, ali i uspomenu. Trgovci ne kriju zadovoljstvo prodajom od polovice srpnja. Princip je obrnuto proporcionalan. Kada turistima smrkne, odnosno kada se naoblači, trgovcima svane. "Prije dva dana smo bili na štandu čak do pet popodne. Krepali smo. Ali neka, doći će zima, pa ćemo se smrzavati", mudro trgovački komentira jedna prodavačica.

Kaže da rakije najviše vole Česi i Poljaci. Druga veli da kupuju kombinacije suvenira s rakijom i medom, ali najčešće posežu za rakijom. Omiljena je šljivovica i medenica plus Juliška (kombinacija šljivovice i kruškovca). "To je slatko i jako", objašnjava okus neobične žestice koja je spoj kontinenta i mora.

Najbolji Rusi i Slovenci

- Ma kupuju suvenire - dva pomidora i jedan peršin. Četiri šljive i dvije breskve i šetaju pse, komentira prodaju voća i povrća Milena. Kaže da su najbolji kupci Rusi i Slovenci, a ovi ostali oprezno promatraju. "Većinom gledaju pa vijećaju što će kupiti. Takvi su većinom Europljani", kaže.

Potrošačke navike su izgleda kao i cijene - europske. Kilogram češnjaka 50 kuna, kukuruz 20, krumpir i tikvice su po 8 kuna, luk 16, malancane 20, krastavci i cherry rajčice se prodaju po 20 kuna. A na nekim štandovima vrtoglavih 40 kuna doseže cijena salate, radića i smokve koje se može pronaći i za 20 kuna.

Iskusni prodavač otkriva nam da ako su oko podneva štandovi puni, znači da je prodaja slaba, pa nas pušta da sami procijenimo. Štandovi su u srijedu bili solidno popunjeni. Turista ima, a kupovina je "europska". Veli da i naši kupci, posebice mlađe generacije, sve više prihvaćaju europske potrošačke navike. Kupuju "europski". I starija populacija koja je sklona zalihama s tržnice odlazi s manjim vrećicama, što zbog tankog džepa, što zbog godina i manje snage. Kupuju se manje količine jer je teško nositi do automobila, a parking je u ovo doba godine u centru grada teško naći.

Na pulskoj tržnici nema baš često organskog i egzotičnog voća i povrća, ali prije nekoliko dana osvanula je jedna egzotična sorta - bamija. Kilogram bamije ili okre stoji 75 kuna, a ako se uzme više, cijena pada na 60 kuna po kili. Mato Zrimić, umirovljeni agronom, novo je lice na tržnici. Kupaca ima svaki dan. Kupuju stranci i "naši", kaže, a pritom misli i na turiste iz Bosne i Makedonije.

- Bamija je zdravija od ostalog povrća. Odlična je za želudac. Rješava helicobakter plyoti, escherichiju coli… Ima sluz koja oblaže oštećenja želuca, regulira kolesterol i šećer, objašnjava zdravstvene prednosti biljke koja se čak u tabletama prodaje u ljekarnama. No, zanima nas kako je pripremiti. "Dobra je za maneštre. Odlična je s rajčicama. Izblanšira se na maslinovom ulju ili maslacu te se doda malo feta sira, cherry rajčica. Ma, prava milina", objašnjava tako uvjerljivo da je kupujemo.

Planinske bobice

Na štandu pored mali kutak šumskih delikatesa. Male plave borovnice, brusnice, gljive, čak i jagode. Cijena ne piše, nego uz naziv samo smajlić. Voće slatko, a cijena paprena, što i ide uz organsko šumsko voće koje je na pulsku tržnicu stiglo netom ubrano iz Gorskog kotara. Kilogram svježih planinskih borovnica stoji 100 kuna, brusnice 80 kuna, a za malu desertnu zdjelicu jagoda u drugoj polovici kolovoza treba izdvojiti 30 kuna. Suhi vrganji su 100 kuna po kilogramu, a za prave gurmane tu su i tartufi. Drže se u mini hladnjaku koji je obložen stiroporom i poput blaga skriven i rezerviran za one koji će za dobar komad izdvojiti i dobar iznos.

- Nekome je skupo, no to su sve šumske delicije. Kome je to skupo, može jeftinije naći po centrima, komentira vlasnik Marino Stanić. Borovnice i brusnice djeluju sićušno, za razliku od onih u trgovačkim centrima koje su tri puta veće i isto toliko jeftinije. "Ono što kupujemo u hipermarketima nema veze s planinskom borovnicom i brusnicom", veli i dodaje u šali: "Tražite povišicu da možete ovo kupiti".

Unatoč prevelikoj cijeni, djelomično je u pravu. Ove iz centara su stigle iz Turske i nemaju ni približno nutritivnu vrijednost kao ove šumske. Da, zdravlje je skupo, no ispada nekada i preskupo, kao i kilogram grožđa po 36 kuna ili nektarine po 26 kuna. Europske cijene za europske goste, domaćima ostaje pred i posezona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter