NAJNOVIJE


"makedonija čita"

"Čekamo vjetar" Nikole Madžirova


Zanimljiv je bio program naslovljen "Čekamo vjetar" posvećen stvaralaštvu Nikole Madžirova u sastavu tematske cjeline "Makedonija čita".

Madžirov je pjesnik, esejist i prevoditelj. Autor je opusa iznimne pjesničke snage. Adam Zagajewski opisao ga je kao "ekspresionista: ispunjen gustim, energičnim potezima kao da izranja iz imaginacije i vraća se u istom trenutku natrag prema njoj, kao noćne životinje ulovljene farovima automobila", a Tomaž Šalamun zapaža da se taj opus "u makedonskoj poeziji otvara kao cvijet". Na njegove stihove glazbu su skladali američki jazz glazbenik Oliver Lake, suradnik i aranžer Björk i Lou Reeda, te talijanski kompozitor klasične muzike Angelo Inglese.

Performans u programu Makedonija čita održana je u izvedbi Nikole Madžirova i Daria Marušića, dok je Emir Imamović Pirke o Madžirovljevu pjesničkom opusu razgovarao s Vladimirom Jankovskim i sa samim autorom.

Madžirov se referira na pjesnike, kineski stih koji govori o tome da je Sloboda rastojanje između lovca i plijena te zapažanje Danijela Dragojevića da koliko je ožiljak dublji, to je sumnja veća. Svoj prostor tišine nalazi u tome "između", ističući da je dom mogućnost povratka.(V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam