LAUREATI

Brojne nagrade za istarske muzealce i njihove projekte


Veliko priznanje odala je jučer struka istarskim muzealcima i njihovim projektima. Naime, gotovo polovinu nagrada i priznanja Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu, a koje su jučer dodijeljene na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu, osvojili su muzealci iz Istre, odnosno projekti istarskih muzeja i njihovih djelatnika.

Priznanje struke

Tako je Godišnju nagradu HMD-a u kategoriji za istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom dobila Tatjana Bradara iz Arheološkog muzeja Istre za monografiju "Mletačko-austrijska granica u Istri", a za izdavački pothvat Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, za monografiju "Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča". Posebno priznanje za realiziranu izložbu dodijeljeno je Idi Koncani Uhač, Giuliji Boetto i Marku Uhaču za izložbu "Zambratija-prapovijesni šivani brod". Posebno priznanje HMD-a za restauraciju muzejske građe dodijeljeno je djelatnicama Arheološkoga muzeja Istre Moniki Petrović i Andrei Sardoz. AMI i PPMI

Posebno priznanje za međumuzejsku suradnju dobili su Arheološki muzej Istre i Povijesni i pomorski muzej Istre za izložbu "Gajba i tić - pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre" autora Mauricia Ferlina, Tajane Ujčić i Katarine Marić. U Arheološki muzej Istre otišlo je i jedno od priznanja za marketinško-promidžbeni program i to za "Prozor u prošlost". Tu je nagradu primio ravnatelj Arheološkoga muzeja Istre Darko Komšo, koji je primio i priznanje za međumuzejsku suradnju.

Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu uručene su Zvonimiru Toldiju i Radomiru Juriću.

Zvonimir Toldi autor je brojnih izložaba od kojih su najpoznatije "Narodna obuća", "Djevojačka kitnja", "Muške narodne nošnje", "Dijete i njegov svijet", "Svilogojstvo", "Malo narodno pokućstvo"… Objavio je niz etnoloških članaka i knjiga. Od 1968. godine radi u Muzeju Brodskog Posavlja gdje je prikupio značajnu etnološku zbirku te utemeljio bogatu fototeku 10 000 pozitiva i negativa.

Radomir Jurić vodio je više od pedeset arheoloških istraživanja Zadra i zadarskoga područja. Od 1987. do 2005. godine. bio je ravnatelj Arheološkoga muzeja Zadar. Za vrijeme Domovinskoga rata, u vrlo teškim uvjetima, osmislio je izložbu "Tko kaže da tog grada nesta..." kojom je pokazao devastaciju grada Zadra. Izložba je, kao svjedok ratnih vremena, gostovala diljem Hrvatske i Slovenije.

Ukupno 45 prijava

Inače, između ostalih nagrada izdvojimo i Godišnju nagradu za realiziranu izložbu koju je dobio Arheološki muzej u Zagrebu za izložbu "Anamneza - povijest bolesti u antičkom svijetu".

Na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnjih nagrada HMD-a za ostvarenja u 2017. godini, te Nagradu za životno djelo ukupno je pristiglo 45 prijava. (B. Ć. J./ Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom