DAN ISTARSKOG SPORTA

FOTO/Najbolji za 2021. Laureati Giovanni Cernogoraz i Ria Vojković te porečki rukometaši i kuglačice

Za najuspješniju mušku momčad u mlađim kategorijama proglašena je U-11 momčad Nogometnog kluba Istra 1961, koja je osvojila prvenstvo Hrvatske u svom uzrastu, dok je za najuspješniju žensku ekipu u mlađim kategorijama proglašen Ženski stolnoteniski klub Pula, koji je pokorio Hrvatsku u uzrastu mlađih kadetkinja

| Autor: Goran Rojnić


U porečkom hotelu Valamar Diamant, u organizaciji Sportske zajednice Istarske županije, danas je održana dodjela priznanja najuspješnijim sportašicama i sportašima te sportskim djelatnicima Istarske županije za 2021. godinu. Laureati za prošlu godinu su postali proslavljeni "trapaš" Giovanni Cernogoraz i boćarica BK Labin, odnosno od ove sezone Pule Ria Vojković, dok su najuspješniji momčadski/ekipni sportovi u Poreču, odnosno porečki rukometaši i kuglačice Istre.

Dan istarskog sporta u Poreču, uz predsjednika Sportske zajednice Istarske županije Mladena Pavičevića i uglednih gostiju, među kojima su bili Hrvoje Balen, glavni tajnik HOO-a za programe lokalnog sporta, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te istarski župan Boris Miletić, okupio je brojne istarske sportaše i djelatnike.

Na prijedlog strukovnih sportskih saveza na Poluotoku Izvršni odbor Sportske zajednice Istarske županije utvrdio je konačne nominacije u svim kategorijama. Glasanje se obavljalo na način da je svaki član glasačkog žirija birao tri, po njegovom mišljenju najbolja, nominirana u svakoj kategoriji i svrstao ih na prvo, drugo, odnosno treće mjesto, a takvi su se glasovi pretvarali u bodove. Konačan redoslijed najboljih utvrdio je Nadzorni odbor Zajednice. Glasački žiri su sačinjavali 9 članova Izvršnog odbora Sportske zajednice Istarske županije, 33 predstavnika strukovnih saveza u Istri te 12 predstavnika sportskih zajednica istarskih gradova i općina.

Giovanni Cernogoraz proglašen je za najuspješnijeg sportaša Istre za proteklu godinu zbog osvajanja prvenstva Hrvatske te drugog mjesta na finalu Kupa Hrvatske, kao i trećeg mjesta na Svjetskom kupu u Osijeku i četvrtog mjesta na Svjetskom kupu u Lonatu, sve u letećim metama - trap.

Ria Vojković, pak, najuspješnijom sportašicom za 2021. godinu na Poluotoku je postala zahvaljujući osvajanju Svjetskog prvenstva u mješovitim parovima te svjetskog srebra u štafetnom izbijanju i svjetske bronce u mješovitoj štafeti, a ujedno je osvojila prvenstvo Hrvatske s BK Labin te je ostvarila hrvatski rekord (52/57) u mješovitoj štafeti.

Za najuspješniju istarsku ekipu proglašene su kuglačice Ženskog kuglačkog kluba Istra Poreč, koje su bile uspješne u Europskom kupu te srebrne na državnom prvenstvu, dok je Rukometni klub Poreč najuspješnija momčad jer je ostvarila treće mjesto u prvenstvu Hrvatske i četvrtfinale Kupa Hrvatske.

Uz ove nagrade, za najuspješniju mušku momčad u mlađim kategorijama proglašena je U-11 momčad Nogometnog kluba Istra 1961, koja je osvojila prvenstvo Hrvatske u svom uzrastu, dok je za najuspješniju žensku ekipu u mlađim kategorijama proglašen Ženski stolnoteniski klub Pula, koji je pokorio Hrvatsku u uzrastu mlađih kadetkinja. Za najuspješniju sportašica u mlađim kategorijama proglašena je Tea Peteh iz Jedriličarskog kluba Uljanik, zbog osvojenog prvog mjesta na Europskom prvenstvu U-17 (ILCA 6) te četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu U-17 (ILCA 6), kao i osvajanja državnog prvenstva U-19 (ILCA 6) te srebra na državnom prvenstvu U-21. Najuspješniji sportaš u mlađim kategorijama je njen sportski kolega Tedi Leonardelli iz Jedriličarskog kluba Vega Pula, koji je osvajao državne naslove U-18 i U-16 (ILCA 4) te sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu U-16 i srebro ukupno na Europa Cupu U-18 i U-16.

Proslavljena paraolimpijka Mikela Ristoski, članica Atletskog kluba osoba s invaliditetom Medulin, najuspješnija je sportašica s invaliditetom. Dovoljno je reći da je osvojila broncu na Paraolimpijskim igrama 2021. u Tokiju u skoku u dalj te medalju istog sjaja na Europskom prvenstvu, a zlato na Otvorenom prvenstvu Hrvatske već je postalo uobičajeno za ovu izvrsnu sportašicu. Za najuspješnijeg sportaša s invaliditetom, pak, proglašen je Tomislav Bošnjak iz Rukometnog kluba Poreč, koji je osvojio zlato na Europskom prvenstvu gluhih i nagluhih.

S obzirom na uspjehe mladih jedriličara ne čudi da je za najuspješnijeg trenera Istre za proteklu godinu odabran Dario Kliba iz Jedriličarskog kluba Uljanik, čiji su puleni prošle godine ostvarili prvo mjesto na Europskom prvenstvu U-17, četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu U-17 te osvajali naslove prvaka Hrvatske U-19 (ILCA 6) i U-16 (optimist pojedinačno i ekipno).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater