štetno tjeranje mode

Britanski zastupnici prigovaraju brzoj promjeni 'krpica' jer šteti planetu


Mladi vole brzo mijenjati 'krpice' no takvo tjeranje mode izazvalo je kritike britanskih zastupnika koji upozoravaju da šteti zdravlju planeta.

Parlamentarci upozoravaju da je modna industrija veliki izvor stakleničkih plinova koji pregrijavaju planet, prenosi BBC. Odbačena prošlogodišnja moda gomila se na odlagalištima smeća a čestice tkanina završavaju u morima nakon pranja odjeće.

I proizvođači odjeće kažu kako je potrebno učiniti više no tvrde da se već sada trude oko smanjivanja utjecaja njihovih proizvoda na okoliš.

Odbor za okoliš britanskog paralmenta poručuje kako je temeljni problem industrija koja počiva na tome da uvjeri ljude da odbace prošlogodišnji komad odjeće samo zbog toga što je u boji koja više nije moderna.

Istraživanja pokazuju da ljudi danas kupuju dvostruko više odjeće nego prije deset godina a u ribama ima sve više sintetičkih vlakana koje u morima završavaju nakon pranja.

Stoga su britanski zastupnici pozvali britanske modne kuće da se izjasne kako mogu zadržati koristi za britansku ekonomiju koja se mjeri razinom od 28 milijarda funti uz smanjivanje šteta za okoliš.

Smatraju da su potrebne hitne mjere jer će uz sadašnju 'potrošnju' odjeće ta industrija biti odgovorna za četvrtinu ukupnog utjecaja na klimu do 2050., kazala je predsjednica odbora Mary Creagh.

"Tri od pet komada odjeće završi u odlagalištima smeća ili pećima unutar godinu dana - to je skupo gorivo! Pola milijuna tona čestica od tkanina svake godine završi u oceanima. Pasivnost nije rješenje."(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater