Tekst realiziran u suradnji s Gradom Pulom

Branko Uležić, glavni tajnik Sportske zajednice Grada Pule: DVORANE SE OTVARAJU 17. KOLOVOZA I KLUBOVI KREĆU S PRIPREMAMA ZA NOVU SEZONU

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Proglašenje najboljih sportaša 2019. godine održat će se u rujnu - Branko Uležić (Milivoj MIJOŠEK)

Proglašenje najboljih sportaša 2019. godine održat će se u rujnu - Branko Uležić (Milivoj MIJOŠEK)


Planiramo otvoriti vrata svih objekata za treninge uz poštivanje epidemioloških mjera i fizičkog distanciranja. Bit će to velik izazov za klubove, sportaše, ljude na održavanju objekata, ali kako se bez sporta ne može, sve će se to zajedničkim snagama odraditi i prebroditi i sport ide dalje u nekim novim okolnostima, kaže Branko Uležić

Sportska zajednica Grada Pule poput mnogih sportskih organizacija ovu godinu može ocijeniti izuzetno izazovnom s budućnošću koju se malo tko usudi uopće prognozirati. Kako bilo, optimizma im ne nedostaje, a o planovima za ostatak godine, bude li se situacija s koronavirusom normalizirala, razgovarali smo s glavnim tajnikom Sportske zajednice Pule profesorom Brankom Uležićem.

Sportski kamp na Fratarskom

- Početak 2020. godine za klubove članice Sportske zajednice Grada Pule bio je obećavajući po rezultatima koje su naši klubovi i sportaši ostvarivali na natjecanjima. Za jedan od najvećih rezultata, koji je u tom periodu ostvaren, zaslužan je klub za osobe s invaliditetom BKOIŽ "Istrijana" čiji je član Davor Komar izborio plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju. Nadalje, košarkaši KK "Pule 1981" imali su odlične rezultate u 1. Hrvatskoj košarkaškoj ligi, Rukometni klub "Arena Pula" odigrao je sve utakmice bez poraza u 2. Hrvatskoj ligi za rukometaše te su već bili osigurali plasman u viši rang, igrali su i Kup Hrvatske u kojem su došli do osmine finala. Boćarski klub "Pula" bio je na vrhu 1. Hrvatske boćarske lige i pred osvajanjem naslova. Odigrana su prvenstva osnovnih i srednjih škola grada Pule s kojih su se učenici naših škola plasirali na županijska, a neki i na državna školska prvenstva. Sportska zajednica Pule u tom periodu u suradnji s Uredom za programe za lokalni šport i Gradom Pulom odradila je edukaciju o načinu prijave, kandidiranja i provedbe EU projekata u sportu.

- Sredinom ožujka klubovi su privremeno morali obustaviti rad, a i sportski tereni su na dva mjeseca zatvorili "svoja vrata" sportašima. Je li to za sportaše i cijeli tim ljudi u klubovima zapravo bio presedan?

- Sredinom ožujka donesena je Odluka o zabrani svih aktivnosti sportskih klubova članica Sportske zajednice Grada Pule radi suzbijanja širenja Covida-19, zatvoreni su svi objekti u kojima se održavaju trenažni procesi i to je bio novi moment u sportu. Klubovima, sportašima pa i Zajednici zabranjeni su treninzi, prekinuta su i sva natjecanja, financiranje. Nastupio je period neizvjesnosti, hoće li se nastaviti sezona igranja, na koji način će natjecanja biti završena, hoće li klubovi koji su izborili viši rang po do tada ostvarenim rezultatima u njega i prijeći, hoće li ostati u ligama kao i prije…

Neizvjesnost je to koja i danas traje budući da strukovni nacionalni savezi još uvijek nisu donijeli kalendare sustava natjecanja za 2020./21. godinu. Prije novonastale situacije nismo imali proglašenje Sportaša za 2019. godinu, no nismo zaboravili na naše izvrsne sportaše te će se proglašenje održati rujnu. U 2020. godini nije održana tradicionalna Olimpijada dječjih vrtića koja okuplja više od 950 djece vrtićke dobi s područja Pule, no zdravlje djece je ipak bilo na prvom mjestu, a bila je na snazi i zabrana okupljanja pa je i Hrvatski olimpijski odbor otkazao dječju olimpijadu.

- Već tradicionalni Dječji ljetni sportski kamp "Fratarski otok" ove se godine ipak ne održava, ali zasigurno interes roditelja i djece nije izostao. Zašto se niste odlučili organizirati kamp kada se mnoge manifestacije, aktivnosti i programi poput njega održavaju na otvorenom?

- Tradicionalni sportski kamp na Fratarskom otoku, bez obzira na veliku zainteresiranost roditelja i djece, a nakon dugo promišljanja i razmatranja situacije nije organiziran s obzirom da u našem kampu borave djeca ne samo iz Pule, već i iz okolnih gradova i općina te inozemstva, iz Švedske, Italije, Slovenije, Austrije. Na kraju smo donijeli zaključak da su sigurnost i zdravlje djece prioritet pa ćemo za sljedeću godinu nastojati unijeti neke novosti u naš sportski kamp.

Potpore za trenere

- Koja je bila vaša uloga kao Sportske zajednice tijekom dva mjeseca "lockdowna" u sportu?

- Za vrijeme "lockdowna" Središnji državni ured za šport donio je mjere za očuvanje radnih mjesta u sportu te su se naši klubovi javili za potpore kako bi očuvali radna mjesta trenera klubova bez kojih kvalitetan rad u klubovima ne bi bio moguć. Na taj način klubovi su dobili potpore za ožujak, travanj, svibanj i lipanj, a radna mjesta su očuvana.

- Je li vodstvo klubova bilo zabrinuto i jeste li tu imali i svojevrsnu ulogu psihološke potpore?

- Za vrijeme "lockdowna" zahvaljujući tehnologiji koju danas imamo (facebook, viber), klubovi su putem videa odrađivali treninge na daljinu, komunicirali sa svojim članovima i na taj je način održavan kontinuitet u trenažnom procesu sa sportašima.

- Nakon što im je dozvoljen povratak u sportske objekte, odnosno nakon što su krenuli s treninzima, klubovi su nastavili nizati odlične rezultate.

- Sredinom svibnja ponovno se krenulo s trenažnim procesima svih uzrasnih kategorija na vanjskim terenima te u specijaliziranim dvoranama. Treneri i sportaši jedva su dočekali povratak s virtualnih na standardne, uobičajene treninge koji se odvijaju po novim mjerama sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U "novonormalnim" uvjetima trenažnog procesa vratili su se svi sportaši željni treninga i natjecanja.

Naši klubovi kojima su nastavljena natjecanja nastavili su nizati odlične rezultate na razini onih koje su imali do ožujka. Tako je Boćarski klub "Pula" postao prvak Hrvatske u boćanju, ženski i muški Stolnoteniski klub su također u svom ligaškom natjecanju zabilježili odlične rezultate, Atletski klub "Istra", Triatlon klub "Pula", Veslački klub "Istra" i Šahovski klub "Pula" vratili su se s natjecanja s odličnim rezultatima i pregršt medalja u svim uzrasnim kategorijama.

- Jesu li klubovi još na ljetnoj pauzi?

- Ljetna pauza klubova ove godine je bila vrlo kratka s obzirom da su klubovi trenirali do 5. srpnja, a prve ekipe seniora su s pripremama krenuli na vanjskim terenima već 27. srpnja. Plan za povratak trenažnog procesa u dvoranama je 17. kolovoza kada će se opet otvoriti vrata svih objekata i svi će krenuti s pripremama za novu sezonu uz poštivanje epidemioloških mjera i fizičkog distanciranja. Bit će to velik izazov za klubove, sportaše, ljude na održavanju objekata, ali kako se bez sporta ne može, sve će se to zajedničkim snagama odraditi i prebroditi i sport ide dalje u nekim novim okolnostima.

Neopterećeni rangom

- Što biste na kraju poručili čelnicima sportskih klubova kada je riječ o neizvjesnosti koju će trebati prebroditi i funkcioniranju u "novonormalnim" okolnostima?

- U ovoj izuzetno izazovnoj godini optimizma nam ne nedostaje i veseli što bez obzira na teškoće, nove okolnosti, netreniranje, naši su klubovi i sportaši uvijek spremni na suradnju, promjene, prilagodbu, samo da mogu istrčati na svoja borilišta, trenirati, natjecati se. Bez obzira što još uvijek nema kalendara natjecanja, klubovi traže termine, kreću s treninzima neopterećeni rangom natjecanja i tu se vidi ljubav prema sportu od naših najmlađih sportaša do najstarijih jer svi zajedno živimo za sport bez obzira na okolnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater