OTVOREN 13. FESTIVAL BOŠNJAČKE KULTURE U ISTRI

Bosna i Istra se osjećaju pjesmomFestival je otvorio ansambl Šadrvan emotivnom izvedbom sevdalinki, pridružila mu se Jasmina Makota, a kao posebna gošća nastupila je Elis Lovrić

 

Riječki ansambl Šadrvan iz Kulturnog društva Ljiljan emotivnom je izvedbom sevdalinki sinoć na Forumu otvorio  trinaesto izdanje Festivala bošnjačke kulture u Istri. Baš kao i lani, kad je na Portarati privukao mnoštvo Puljana i njihovih gostiju, festival je i ove godine izazvao velik interes kvalitetnom izvedbom svojevrsnog bosanskog fada. Ansamblu se na pozornici pridružila Jasmina Makota, vokalistica koja je dugi niz godina živjela i školovala se u SAD-u. Iako najčešće izvodi jazz i pop-rock, odrasla je uz zvuke sevdaha kojim se predstavila i pulskoj publici.

Kulturno društvo Ljiljan osnovano je 2013. godine i otad bilježi niz zapaženih rezultata. U društvu djeluje niz sekcija, no najveći broj članova okupljen je u ansamblu Šadrvan, po kojem je ova udruga i prepoznatljiva. Ansambl na originalan način njeguje tradiciju bosansko-hercegovačkog izričaja sevdaha.

- Naš ansambl promovira bošnjačku kulturu, svi naši članovi su iz podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, volimo sevdah i volimo ga prezentirati, kazao je voditelj ansambla Zemir Delić.

Posebna gošća ovogodišnjeg festivala, koji  je pratilo dvjestotinjak ljudi, bila je rabačka glumica, pjesnikinja i kantautorica Elis Lovrić koja svira gitaru i pjeva na labinjonskoj cakavici. U jednom intervjuu kazala je da u glavi stalno stvara tekstove i melodije i uz gitaru živi neki svoj život, satkan od govora koji je upila s majčinim mlijekom, odrastajući kraj mora u rodnom Rapcu. Labinjonska cakavica je naprosto provalila iz nje. Uspoređujući Lovrićin opus sa sevdahom, v.d. predsjednika Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirela Čaušević kazala je da su obje vrste glazbe emotivne poput fada, nastale iz najdubljih osjećaja.

- Jezik tu nije bitan, pjeva li Elis na cakavici ili mi na  bosanskom, razumijemo se i osjećamo. To je daljnji korak prema uvažavanju i razumijevanju, ali i dio turističke ponude grada.

Predstavljanje stvaralaštva i kulture naše matične domovine najvažniji je korak prema razumijevanju, a potom i suradnji na svim drugim poljima. Stoga je i cilj festivala promovirati i očuvati bošnjačku kulturu i tu vrijedi uzrečica "što se bolje poznamo - bolje se razumijemo", kazala je Čaušević.

Nastavak festivala slijedi početkom rujna u Poreču i Rovinju, gdje će se također održati koncerti.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater