životna i ugostiteljska priča

BISTRO I PIZZERIA NA SISPLACU Ako u Puli želite obilnu i ukusnu marendu, svi će se sjetiti CARUSA

Jako sam ponosna na sve što smo stekli i postigli, a tome je pridonijela i ponekad malo stroža organizacija poslovanja. Druga važna stvar je kombiniranje hrane. Učiš se kombinirati mediteransku prehranu s austrijskom, koja je drugačija, ali kad se uklope, rezultat je odličan. Govore nam to brojni gosti. Nekad se to niti ne primijeti, ali nekad je kombinacija očita. Užitak nam je miješati te dvije gastronomije, kaže Nataša Šestan Grabovičkić, vlasnica Carusa

| Autor: Ružica KORACA
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Svaki dan na Facebooku, oko 8.30 sati ujutro, a ponekad i ranije, dobijemo ponudu od koje nam rastu zazubice. I onda biramo prema ukusima, ali i prema onome što nam se tog dana jede. U 10.30, 12.30, 13.30 i 14.30 sati, a po potrebi i drugim terminima,   ispred jednog objekta na pulskom Sisplacu pali se automobil i kreće dostava. Preko cijelog automobila velikim žutim slovima piše -Caruso. Legendarni talijanski operni pjevač, jedan od najboljih svih vremena, ali i vrlo popularni pulski restoran, koji je najviše poznat po svojim dnevnim marendama koje naročito obožavaju smazati radnici u svojim uredima. Nekada davno, prije tisuću godina, kada nije bilo korone, za marendu se teško nalazilo slobodno mjesto i u objektu. Mnogošto se od onda promijenilo u životu svih nas, pa i u životu restorana Caruso, koji je već godinama poznat po svježoj, domaćoj i ukusnoj hrani, velikim porcijama i zadovoljnim gostima. Dobra vijest je da se ovih dana život konačno vraća u normalu, pa tako i u Caruso na čijoj terasi za našeg posjeta nije manjkalo ljudi.

gg

- Dan treba provesti radno, ali i sit. Poznatu marendarnicu i restoran posjećujem godinama. Nekad dođem s poslovnim partnerima, nekad sam, a uvijek su na raspolaganju kod isporuke kvalitetne i dobre hrane. Jako puno znači kada imate mjesto za koje znate da će uvijek biti dobro, odlično. Moji poslovni partneri su ljudi koji dolaze iz Hrvatske i inozemstva i želim da dojam bude dobar, a kada dođem s njima ovdje, onda je to doista tako", kazao nam je Andrej, jedan od gostiju koje smo zatekli na terasi. 

Poduzetništvo u nama 

Vlasnici su se, naravno, za naš dolazak spremili. Bili su sretni i uzbuđeni što ćemo ispričati njihove dvije priče, životnu i ugostiteljsku, koje su međusobno isprepletene, a obje su dojmljive i vrlo zanimljive. Sjeli smo s Natašom Šestan Grabovičkić, vlasnicom koja je posao preuzela prije nekoliko godina od oca. Nataša je i ponosna majka troje djece i nada se da će jedno od njih preuzeti ovaj uhodani obiteljski posao.

- Roditelji su davno otišli u Austriju trbuhom za kruhom. Ja sam tamo završila školovanje i upoznala supruga, također Hrvata. Nakon završene ugostiteljske škole nastavila sam se baviti tim poslom, priča nam Nataša Šestan Grabovičkić.

- Tata je godinama držao restoran u autokampu Stoja nakon što se odlučio vratiti iz Austrije 2001. godine. Ipak, kad smo se suprug i ja vratili u Hrvatsku, nekoliko godina kasnije, krenuli smo ispočetka s vlastitim ugostiteljskim objektom. Znanje stečeno tijekom školovanja, ali i rad u Austriji, uvelike su potaknuli poduzetništvo u nama. Godine rada daju ti iskustvo, te smo se malo po malo naučili postati uspješni privatni poduzetnici. Vještine koje smo naučili u Austriji uvelike su nam pomogle u ugostiteljskom poslovanju. Otvorili smo svoj prvi restoran Škuža u Pješčanoj uvali odmah nakon dolaska u Hrvatsku, nastavlja Nataša.

U Hrvatsku su se vratili 2005. godine. Počeci su naravno bili teški, ali to sve nekako prođe i sjećaš se, ističe Nataša, samo lijepih trenutaka koji su pridonijeli ovome što imaju danas. Nije uvijek lako, ističe, jer ugostiteljski posao je vrlo naporan, posebno ljeti u turističkim mjestima kao što su Pula i Pješčana uvala, ali može se izdržati. Pogotovo kada osjetiš ukus odlične hrane i mediteranskih začina, uz malo austrijskog štiha. Primjerice, svinjsko pečenje s knedlama od kruha je prava Austrija u Hrvatskoj. 

gg

Kraljevski omlet 

- Jako sam ponosna na sve što smo stekli i postigli, a tome je pridonijela i ponekad malo stroža organizacija poslovanja. Druga vrlo važna stvar je kombiniranje hrane. Učiš se kombinirati mediteransku prehranu s austrijskom, koja je drugačija, ali kad se uklope, rezultat je odličan. Govore nam to brojni gosti. Nekad se to niti ne primijeti, ali nekad je kombinacija očita. Užitak nam je miješati te dvije gastronomije. Prema tome smo napravili naš meni, priča nam Nataša.

Najbolji primjer je austrijski kraljevski omlet, kojeg gosti u Carusu obožavaju. Tu su naravno i slastice, šnenokle i mnoge druge. Ima jako puno kvalitetnih priča i namirnica koje su donesene iz te alpske zemlje i pomiješane s našim, mediteranskim. 

Veliki gurman 

Priča restorana Caruso je posebna i zato što je riječ o obiteljskoj tradiciji koja je nastavljena istom kvalitetom. Natašin otac je objekt otkupio 2008. godine, dok su se ona i suprug bavili isključivo Škužom, a ona ga je preuzela 2018. Za sve one koji ne znaju Natašinog oca, Anđela Šestana, a u ugostiteljskom svijetu takvih nema puno, on je jedna vrlo simpatična osoba puna anegdota i veliki gurman, koji je jednostavno morao reći dosta tom stresnom poslu, ali uvijek je tu, negdje blizu, savjetom i moralnom podrškom.

- Odlučila sam ovo napraviti prema nekoj svojoj viziji. Nisam napustila Škužu, suprug Tihomir je također dio ove priče. Caruso je stvaran postepeno. Za poslovanje koje želi biti kvalitetno, vlasnik mora uvijek biti tu. Mora ući u kuhinju, isprobavati, biti dio tima koji treba biti stručan, te sa kojim se moraš o svemu dogovarati. Idealno je kada su odnosi prijateljski, a tome mi doista težimo, priča nam Nataša.

Edukacija kadra je vrlo bitna, naglašava. U Carusu se nastoje školovati što više i učiti nove stvari, kojih je u današnje vrijeme, kad je gastronomija popularnija nego ikad, svakim danom sve više. Sve s konačnim ciljem da gosti uživaju što više.

gg

I tako se ponovo vraćamo na marende, kao možda i najveći znak raspoznavanja Carusa.

- Marende doista doprinose našem poslovanju i pokrivaju tekuće troškove. One su uvijek aktualne kod nas, a posebno sada, u vrijeme pandemije. Ipak, trenutačno su na našoj terasi najtraženiji pedoći, priča nam Nataša. Naravno, Caruso nudi i "a l carte" meni, a pored svega navedenog poznat je i po sjajnim pizzama.

No, za ovu priču bilo bi stvarno previše da obradimo još i to. Osim toga, gladni smo, a Nataša nam je spremila svašta: sarme s pireom, krpice sa zeljem i otkošteni batak i zabatak, bečka šnicla s pekarskim krumpirom… Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter