VODNJANSKA RIVIJERA

Betoniranom bespravnom rampom za ulaz u u more kod Peroja bavi se građevinska inspekcija


Uklanjanje ilegalno sagrađene rampe kojom je devastirana obala i more i koju je podno vikendaškog naselja podignula nepoznata osoba, naložila je još u veljači gradska uprava Vodnjana. No kako nepoznati prekršitelj to nije učinio slučaj je proslijeđen građevinskoj inspekciji

 

Na području Fine, između Peroja i Barbarige, nepoznata je osoba bespravno sagradila rampu za ulazak u more - betonska staza s rukohvatom duga je dvadesetak metara i široka oko pola metra, a ovom ambijentu paše kao piletu sise.

- Ma lijepo je i stvarno prekrasno jer je jako ružan ulazak u vodu, riječi su kojima nas je šokirala jedna od gospođa koje smo zatekli na plaži podno vikendaškog naselja.

Betonirali i nekoliko sunčališta

Mada bi u šumi među legaliziranim objektima očekivali mahom slovenske obitelji, automobili nam svojim registarskim oznakama sugeriraju da je riječ o varaždinskom i zagrebačkom kvartu.

Ilegalno podignuta rampa kojom je devastirana obala i more prijavljena je nadležnim tijelima, ali je sasvim izvjesno da će poslužiti svrsi barem još ovu kupališnu sezonu. Jer, kako iz Ministarstva
graditeljstva i prostornog uređenja poručuju, prijava je uvrštena u plan rada građevinske inspekcije za naredno razdoblje, a prema dosadašnjim iskustvima iluzorno je očekivati da predmet bude riješen pa i rampa eventualno uklonjena do jeseni.

Bespravna gradnja u području Fine, vikendaškom raju u šumi uz obalu, davno se razmahala kopnom na privatnom zemljištu, a moglo se i očekivati da se vlasnici zemljišta ohrabreni legalizacijom krenu
širiti i na javnu površinu, na obalu na kojoj je betonirano nekoliko sunčališta. Ali ova rampa za lakši ulazak u more, bez obzira na svrhu, svakog bi morala ostaviti bez daha.

Uzimaju zakon u svoje ruke

- Jednostavno ljudi uzimaju zakon u svoje ruke i rade što hoće. Komunalni redar grada Vodnjana, koliko znam, izdao je rješenje za rušenje, međutim do danas nitko to nije uklonio. Rušenje treba netko platiti. Pa zar Grad Vodnjan mora trošiti javni novac poreznih obveznika na rušenje takvih bespravnih građevina, rekla nam je osoba iz tog okruženja čiji su podaci poznati redakciji.

Da je zaista Vodnjan reagirao u ovom slučaju, potvrdili su nam iz gradske uprave te naveli da je komunalni redar još 21. veljače obavio uviđaj na lokaciji pod imenom Fine Kontiki. Lokacija se
zapravo naziva Punta Fine di Gale, a Kontiki se odnosi na susjedni predio. Proizvoljni su to nazivi kvartova koje su davali sami vikendaši.

- Utvrđeno je da je nepoznati počinitelj izgradio na dijelu javne površine (plaža) betonsku stazu s rukohvatom te da se radi o nelegalno izgrađenom zahvatu u prostoru. Na temelju utvrđenog
prekršaja, a budući da nije utvrđeno ime pravne ili fizičke osobe koja je počinila navedeni prekršaj, izdano je rješenje o uklanjanju spomenute građevine prema nepoznatom počinitelju. Nastavno tome, a budući da nepoznati počinitelj nije postupio sukladno rješenju, prijava je proslijeđena građevinskoj inspekciji 17. svibnja 2018. na nadležno postupanje, pismeni je odgovor iz vodnjanske gradske uprave.

Do rampe kroz gusto naselje

Iz Ministarstva tek dopuna da je građevinska inspekcija zaprimila prijavu, uvrštena je u plan rada, a o
inspekcijskom postupku obavijestit će nas naknadno.

Do sporne instalacije u moru od stare rimske ceste za Barbarigu valja potegnuti pješice kroz gusto naselje jer je ulaz autima na privatno područje onemogućen. Na plaži smo doista zatekli betonsku stazu i metalni rukohvat, ali i kupače koje je uzbunio dolazak novinara s fotoaparatom.

- Kaj je ovo jedino što smeta na cijeloj obali, pitanje je kojim su nas dočekali kupači na plaži.
Rekli smo da je ovo jedina instalacija koja zadire u more, a s obzirom na tvrdnje jedne gospođe da je staza lijepa i korisna, pitali smo je da li ju je ona gradila ili barem zna tko jest.

- Ne, nisam je gradila, ali je jako lijepo za djecu i one koji ne možeju u vodu. Lijepo je svakom koji bi došao. Nije u redu da se ruši. Neka idu inspektori po cijeloj obali do Peroja. Kako su baš tu došli? Tko je točno gradio ja ne znam, rekla je i otkrila da u naselju ima teško pokretnih osoba kojima je rampa dobrodošla. (NAPISAO I SNIMIO Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater