NAJNOVIJE"NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH"

BESPLATNO PRIMILI 89 OSOBA Istarski iznajmljivači odrekli se dijela zarade da bi djeci iz cijele Hrvatske priuštili ljetovanje iz snova - BRAVO!

| Autor: Borka PETROVIĆ

Mališane smo vodili naokolo, a naravno da ih je najviše oduševilo more koje su prvi put vidjeli. Naučili su plivati, plovili smo brodom, vodili ih u kino, u Paleopark u Bale. Zaokružili smo cijelu priču i priuštili im pregršt događanja i zabave, sve uz pomoć brojnih sponzora i donatora, priča nam Igor Loparić. Ulaznice su im darovali Mon Perin, Glavani park, Istralandia, Kino Valli, Cinestar, Family park iz Medulina, igraonica Pikaboo… Brojni sponzori darovali su ručak, večeru, pizzu, sladoled…

Petnaest privatnih iznajmljivača iz okolice Pule   javilo se na nedavni Facebook poziv pulske udruge "Naš san njihov osmijeh" koja je pokrenula inicijativu dovođenja djece iz socijalno ugroženih obitelji na ljetovanje u Pulu i okolicu. Mogli su brojati eure, no odlučili su se odreći dijela zarade i svoje apartmane ponuditi djeci čiji si roditelji ne mogu priuštiti dolazak na more. Što ih je ponukalo na ovaj hvalevrijedan čin pojasnili su nam u razgovoru sami, a većina je tek skromno kazala da su samo "poslušali svoje srce".

Mnoštvo zabave za djecu

        Igor Loparić, predsjednik udruge veli nam da će, od kraja srpnja do prve polovine rujna, naše područje posjetiti 89 osoba od čega čak 44 djece, od malih beba do 18. godine. Pojašnjava da je cijela priča zapravo krenula sasvim spontano, od njihove bivše volonterke Ive.

Ona je sama ponudila svoj stan i obratila se Igoru da joj pošalje nekog provjerenog, nekoga tko si odmor ne može priuštiti, ali to svakako zaslužuje. On je napisao objavu na Facebooku, u nadi da će se možda još tko javiti, i cijela se priča jednostavno zakotrljala.

Iva je inače iz Siska, a u Puli živi devet godina. Tu je kupila stan i odmah ga, po uređenju, ponudila udruzi. To joj je, veli, došlo sasvim spontano.

        - Ideja nam je da djeci, osim besplatnog smještaja, priuštimo nezaboravno ljetovanje, s mnoštvom zabave i aktivnosti. Stoga smo odmah zatražili da nam se jave svi koji mogu ponuditi neku uslugu i aktivnosti i moram priznati da sam odazivom ugodno iznenađen. Ovim se putem zahvaljujem svim iznajmljivačima ali i svim drugima koji će omogućiti da djeca provedu nezaboravno ljetovanje, veli nam Loparić, dodajući da će mnoga djeca na more doći prvi put u životu i već im je to, samo po sebi, doživljaj za pamćenje. Mnoga od njih, dodaje, ne znaju niti plivati pa će se to pokušati promijeniti njihovim dolaskom u naše krajeve.

        Svoje usluge smještaja pružilo je 15 iznajmljivača iz Pule, Banjola, Premanture, Galižane i Ližnjana. Osim djeci apartmane su besplatno ponudili i osobama treće životne dobi te osobama s tjelesnim poteškoćama. No, većina gostiju bit će ipak djeca koja dolaze iz Zagreba, Starog Slatnika, Sunje, Varaždina, Karlovca, Slatine, Sesveta, Križevaca… Jedna obitelj s djevojčicom s invaliditetom koja je poželjela vidjeti more, dolazi u Pulu iz Bosne i Hercegovine. Ona će biti smještana kod iznajmljivačice iz Pule koja će primiti čak dvije obitelji - jednu u apartman, a jednu u svoj stan.

Pomoć volontera

- U aktivnosti je uključeno i 20-ak volontera koji će voziti djecu na mora, povremeno se brinuti i družiti s njima, veli nam Loparić. Dodaje da volontere i dalje traže, posebice one s autom, za prijevoz djece na more ili u grad, i to za period od 10. kolovoza do 10. rujna. Svi koji to žele mogu dati i financijski potporu projektu uplatom na račun udruge IBAN: HR9324070001100658155, s napomenom "Djeci za ljeto".

        Na pitanje kako su odabrana djeca za dolazak na more Loparić pojašnjava da se izbor radio u suradnji s humanitarnim udrugama "Mali zmaj" iz Zagreba, "Dobra volja" iz Zagreba, Udrugom "Maslačak" iz Križevaca, Udrugom "Betlehem" iz Sesveta, Građanskom inicijativom "Moj grad Sisak", Socijalnom samoposlugom iz Varaždina te Sigurnom kućom iz Karlovca dok su neka djeca izabrana iz akcije "Slušaj svoje srce" koju je Loparić provodio od 2014. do 2017. godine. Tada je, priča nam, s volonterima posjetio 15 hrvatskih županija te posjetio više od tisuću obitelji. Mnogi su mu od tada ostali u sjećanju. Radi se, dodaje, o obiteljima koje si radi siromaštva ne mogu nikako priuštiti odlazak na more, ali i o mamama s djecom koje su pobjegle od obiteljskog nasilja…

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam