RADIONICA ZA VOLONTERE UDRUGE SUNCOKRET

Bedževi za tete i barbe pričalice


U Dnevnom boravku Rojca održana je radionica izrada bedževa za tete i barbe pričalice, koji su u periodu od četiri mjeseca djeci u pulskoj bolnici pričali priče za laku noć. Radi se o projektu koji pomaže hospitaliziranoj djeci da lakše podnesu boravak u bolnici, a provodi ga udruga Suncokret u suradnji s udrugom za promicanje dobrobiti djece Portić iz Rijeke i pulskom bolnicom.

Predah za roditelje

- S edukacijama smo započeli krajem veljače. Na projektu su mogli sudjelovati volonteri i volonterke koji su u edukacijama sudjelovali, ukupno se odazvalo njih 32, većinom žene. Početkom ožujka smo počeli pričati priče, a završili smo sa zadnjim danom u lipnju. Nismo propustili niti jedan dan, uključujući vikende, praznike i blagdane. S obzirom na to da nikad nismo znali koga ćemo na odjelu pedijatrije zateći, sa sobom smo uzimali priče za više uzrasta. Volonteri su u bolnici, u pravilu, provodili sat vremena. Bilo je djece koja su bila toliko oduševljena da su si naručivali knjige za sutradan. Ne znam tko nas je više očekivao, djeca ili roditelji. Jer to je ujedno bila i prilika da i roditelji malo predahnu i da dobiju poruku da zajednica na njih misli, rekla nam je Vesna Rusijan te dodala da je temeljni cilj projekta bio odmaknuti djecu i roditelje od bolesti i bolničkog okruženja barem na sat vremena.

Na ovoj su radionici volonteri, u opuštenoj atmosferi, imali prilike razmijeniti iskustva, a sve uz izradu bedževa s kojima će od rujna krenuti u novi ciklus pričanja priča. Time je zaključen prvi dio projekta. Bedževi će tetama i barbama pričalicama dati prepoznatljiv izgled. Ujedno su podijeljene i volonterske knjižice te potvrde o sudjelovanju na projektu.

Udruga Suncokret surađivala je s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula gdje su besplatno posuđivali knjige. Također, volonteri su sakupili slikovnice i knjige, koje su potom poklonjene odjelu pedijatrije Opće bolnice Pula.

Divna druženja

- Sudjelovanje u ovom projektu bila je moja dugogodišnja želja. Sama edukacija je bila prekrasna. Mislim da je više nas imalo dvojbi o tome kako će to izgledati, hoće li biti teško ili ne, ali evo sada mogu reći da su dojmovi i više nego prekrasni. Imali smo divna druženja. Iskustva roditelja i djece su bila krasna. Isto vrijedi i za suradnju s bolnicom. Jedva čekam da ponovno krenemo na jesen, rekla nam je teta pričalica Roza Emina Softić.

Istog je mišljenje i volonter Stefano Peruško, koji navodi da je iskustvo bilo predivno te da je stvarno bilo trenutaka kada se čovjek doslovno naježi i stoga će se sigurno prijaviti i za nastavak u rujnu.

(C. BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of