NAJNOVIJEUOČI 28. GODIŠNJICE OSNUTKA

Bakovi i ove godine darovali krv

| Autor: B. P.
Mnogi članovi su aktivni darivatelji krvi tijekom cijele godine

Ovogodišnju, 28. godišnjicu osnutka jedinice svečano ćemo proslaviti u subotu, 27. srpnja u Valbandonu, uz brojne uvažene goste. Nakon mise i svečanog postrojavanja jedinice u 19 sati ispred spomenika uslijedit će zajedničko druženje svih članova na terasi odmarališta MUP-a, kazao je predsjednik Udruge Mladen Blašković, pozivajući sve Bakove na prigodno druženje

Dvadesetak pripadnika Udruge specijalne jedinice policije "BAK Istra" darovalo je danas krv na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Pula. Kako nam je kazao Mladen Blašković, predsjednik udruge, Bakovi već tradicionalno u povodu svoje godišnjice organiziraju akciju darivanja krvi za svoje članove, što su učinili i ove godine, upravo u trenutku kada je potreba za ovom dragocjenom tekućinom najveća.

Blašković napominje da svoje članove i inače potiču da izdvoje malo vremena i daruju krv tijekom cijele godine, usput kontrolirajući svoje zdravstveno stanje te time, nakon što su pomagali u ratnim vremenima, djeluju humanitarno i u miru.

- Našu 28. godišnjicu osnutka svečano ćemo proslaviti u subotu, 27. srpnja u Valbandonu, uz brojne uvažene goste. Nakon mise i svečanog postrojavanja jedinice u 19 sati ispred spomenika uslijedit će zajedničko druženje svih članova na terasi odmarališta MUP-a. Stoga koristim i ovu priliku da pozovem sve Bakove da nam se pridruže, bili oni članovi udruge ili ne, kazao nam je jučer Blašković.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu. Prvi sastav jedinice činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, ukupno njih 78. Istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, jedinica je krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno s ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra bilo je ranjeno.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam