NAJPOZNATIJI ZATVORENIK

AXEL EISER, BIVŠI DIREKTOR AUDIJA, VEĆ JE 3 TJEDNA U ZATVORU U PULI. Zastupa ga poznati pulski odvjetnik. Zatvorenici ga zovu "gospodin inženjer". Ima TV u ćeliji, ali samo na hrvatskom...

| Autor: Glas Istre

Axel Eiser, 59-godišnji Nijemac, u Puli je u zatvoru već tri tjedna nakon što je uhićen na hrvatskoj granici, piše Jutarnji list.

Eiser je bio jedan od direktora Audija u vrijeme izbijanja afere "dieselgate", kad je otkriveno da su namještali količinu ispušnih plinova.

Uhićen je 9. lipnja oko 17.30 sati na graničnom prijelazu Kaštel prilikom ulaska u Hrvatsku. Eiser je na granični prijelaz stigao iz Slovenije, iz koje je, sa suprugom, u Hrvatsku ušao kamperom, a kad je pružio policajcu svoje dokumente, na ekranu se pojavila tjeralica koju je za njim raspisao američki sud. Odveden je u pulski zatvor i njegov odmor je naprasno prekinut.

- Ja i kolega Đokić žalili smo se na rješenje o određivanju istražnog zatvora jer smatramo da mu je bilo povrijeđeno pravo na branitelja, kojeg je trebao imati na prvom ispitivanju. Mi smo već pribavili relevantnu dokumentaciju iz SAD-a i Njemačke, gdje je također otvorena istraga, rekao je Matija Miloš za Jutarnji.

Eiser se u međuvremenu aklimatizirao u pulskom zatvoru. Osim “cimera”, u ćeliji ima pravo na televizor, ali može gledati samo hrvatske programe koje hvata sobna antena jer pulski zatvor, za razliku od lepoglavskog, nema satelitski antenski sustav, pa mu je dostupno nešto više od desetak hrvatskih programa.

Za osoblje i ostale zatvorenike on nije klasični kriminalac, ne remeti kućni red, ima pravo na dva sata boravka na svježem zraku, a smješten je u istočnom dijelu pulskog zatvora koji je naslonjen na pulski Županijski sud, tako da, budu li ga vodili na sud, neće imati doticaja s vanjskim svijetom.

Eiseru obitelj može poslati paket, ali on mora biti na čekanju tri do četiri dana jer su to nova pravila usmjerena na sprečavanje unošenja koronavirusa u zatvor. Dosad nije bilo proboja korone kroz zidine pulskog zatvora. S osobljem i ostalim zatvorenicima komunicira na engleskom i njemačkom i za njih je "gospodin inženjer".

U Puli su ga vjerojatno posjetili predstavnici njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, za što je sud u Puli izdao dozvolu, ali nemaju saznanja jesu li ga predstavnici veleposlanstva doista i obišli. I dok Eiser čeka što će hrvatsko pravosuđe odlučiti o američkom zahtjevu za izručenje, uz odvjetnike u Puli na slučaju rade i njemački i američki odvjetnici i njihov je stav da zasad o cijelom slučaju što manje govore za medije. 

Eiser je bio zatečen uhićenjem jer mu je, navodno, prije polaska na odmor u Hrvatsku rečeno da može slobodno napustiti Njemačku i smatrao je da se može slobodno kretati. Međutim, neki njegov postupak da krene u Hrvatsku unatoč tome što je znao za američku tjeralicu ocjenjuju kao prilično nerazuman i riskantan. Što je presudilo da ipak krene na odmor u Hrvatsku, teško je reći, no sasvim je sigurno da će Eiser učiniti sve da iz pulskog zatvora ne ode u neki od zatvora s druge strane oceana. Budući da se postupak vodi i u Njemačkoj, njegovi branitelji smatraju da bi ona trebala imati prednost pri izručenju.

Eiser se tereti da je s još trojicom Audijevih menadžera kriv za obmanu američkih regulatornih agencija i kupaca vozila jer je primjenjivan računalni program posebno osmišljen da lažira podatke o količini ispušnih plinova u desecima tisuća vozila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini