IZGRADNJA NAPREDUJE

ARHEOLOŠKI PARK KOD BAZILIKE SV. MARIJE FORMOZE: Pjeskareni zacrnjeni dijelovi zidova

| Autor: Duška PALIBRK
Projekt financira Ministarstvo kulture i Arheološki muzej Istre (Snimio: Duško Marušić Čiči)

Projekt financira Ministarstvo kulture i Arheološki muzej Istre (Snimio: Duško Marušić Čiči)


Napreduje izgradnja arheološkog parka na lokaciji ranokršćanske Bazilike sv. Marije Formoze, a jučer je pjeskarenjem kalcijevim karbonatom očišćen dio zidova koji su vremenom zacrnjeni. Čistili su se manji segmenti u južnoj sakristiji, uz južni mauzolej Bazilike koji je jedini očuvan do krova, kaže nam Željko Ujčić, kustos iz Arheološkog muzeja Istre i voditelj projekta.

- Cilj je ovog projekta istraživanje, zaštita i prezentacija ranokršćanske Bazilike sv. Marije Formoze, prikazati svu njezinu monumentalnost, njezino rasprostiranje s osnovnim karakteristikama paleobizantske arhitekture. Naime, južni se mauzolej, ta kapela, neprikladno nazivala Maria Formoza, a ona je samo dio velikog kompleksa što želimo naglasiti ovim građevinskim zahvatima, kaže Ujčić.

Projekt je višegodišnji, veli, pa ne može reći kada treba biti dovršen. Ističe da je ovo arheološko nalazište i sada otvoreno za posjete, ali uz najavu, a transparentnu ogradu postavili su upravo da bi i građani i turisti mogli pratiti radove.

Bazilika sv. Marije Formoze potječe iz 6. stoljeća, a uz Eufrazijev kompleks u Poreču najznačajniji je ranokršćanski spomenik paleobizantske sakralne arhitekture u Hrvatskoj. Bila je to velebna, trobrodna bazilika, na jugu starogradske jezgre s parom kružnih sakristija i parom mauzoleja te tipičnim paleobizantskim poligonalnim apsidama na začelju i "gljivastim" vratima. Projekt financira Ministarstvo kulture i Arheološki muzej Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater