PULA

ARHEOLOŠKI NALAZI: Kod Circola otkriveni ostaci rimskih obrambenih kula i bedema

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Dučko Marušić Čiči) Nalazi su sigurno iz 1. stoljeća prije Krista, kada su oformljene kolonije, kaže Darko Komšo

(Snimio Dučko Marušić Čiči) Nalazi su sigurno iz 1. stoljeća prije Krista, kada su oformljene kolonije, kaže Darko Komšo


Nakon vrijednih nalaza kod Dvojnih vrata, arheolozi su kod Circola, ispod tamošnje kule, otkrili dijelove rimskih obrambenih kula, a na ulazu u Zerostrasse i ostatke kasnoantičkih bedema. Do tog otkrića došli su u tvrtki Arheo TiM koju je Grad angažirao za arheološka istraživanja u sklopu projekta uređenja pulskog fortifikacijskog sustava.

Kristina Gergeta Sotončić, arheologinja i povjesničarka umjetnosti Arheo TiM-a, objašnjava da su pronađeni ostaci koji ukazuju na različite faze izgradnje kula.

- Najraniju fazu predstavlja četvrtasta kula temeljena na matičnoj stijeni. Na njoj je, također u rimsko doba, temeljena kula okruglog oblika. Obje su građene od masivnih, pravilno oblikovanih kamenih blokova. Dijelovi okrugle kule su, najranije u kasnoj antici, poslužili za formiranje poligonalno oblikovane kule, koja predstavlja najmlađu fazu u obrambenom sustavu grada Pule, izuzev, naravno, sustava fortifikacija iz doba Austro-Ugarske Monarhije i njihovog proširenja u doba talijanske uprave. Na samom ulazu u podzemni tunel Zerostrasse otkriven je dio vanjskog plašta kasnoantičkog bedema koji je preslojio kule iz rimskog doba. Potez bedema je u tom dijelu probijen 40-ih godina 20. stoljeća za proširenja pulskih podzemnih tunela, objašnjava arheologinja.

Otkrivene strukture su, dodaje, nakon istražnih radova zaštićene i prekrivene, a za eventualnu prezentaciju ovog vrijednog nalaza nadležan je Konzervatorski odjel, kaže arheologinja.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, objašnjava da su iskopani ostaci očito velike kvadratne kule, i to najraniji ostaci prve faze te kule koja je izgrađena od velikih obrađenih kamenih blokova sa spojnicama.

- Teško je govoriti o dataciji, ali sigurno je riječ o 1. stoljeću prije Krista, tad su negdje oformljene kolonije, kaže. Nalaz je, dodaje, zanimljiv jer se može vidjeti najdonja, kvadratna faza koja prelazi u kružnu, pa u poligonalnu, iz čega se, dodaje, mogu pratiti promjene u fortifikacijskoj arhitekturi.

S obzirom da je nalaz zatrpan, Komšo smatra da bi se sigurno moglo razmišljati kako ga ipak predstaviti javnosti u sklopu najavljivanog projekta uređenja Giardina.

- Dalo bi se barem metar iskopati, s obzirom na instalacije koje se tamo nalaze. Sigurno bi bilo isplativo prezentirati nalaz u gradu koji ima toliku baštinu, a živi od turizma, smatra Komšo.

Prema njegovom mišljenju, mogla bi se predstaviti najranija rimska faza i kod druge kule, one na Korzu. Pravilnom prezentacijom mogla bi se sagledati cijela priča o tome kako su kule izgledale od utemeljenja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini