ELASTOMERSKA PUMPA

APSOLUTNA NOVOST: Pulski pacijenti pumpu stave u džep i kemoterapiju primaju doma

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Pripremanje kemoterapije za elastomersku pumpu (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Pulskoj Općoj bolnici 21 elastomersku pumpu nedavno je donirala udruga Naš san njihov osmijeh, a u Hrvatskoj ih ima još samo dubrovačka bolnica * Pacijent je mobilan, kemoterapiju nosi sa sobom, u maloj plastičnoj boci koju može staviti u džep, u kapuljaču jakne, zakačiti za remen ili hlače. Može se praktički baviti sportom koji nije baš ekstreman, funkcionirati u životnim aktivnostima i, najvažnije, može živjeti u svojoj obitelji, kaže dr. Dragan Trivanović

 

Proteklog petka prva pacijentica u pulskoj Općoj bolnici primila je kemoterapiju putem elastomerske pumpe. To je apsolutna novost ne samo u pulskoj bolnici, nego i u gotovo cijeloj Hrvatskoj budući da ove pumpe koriste još samo u Općoj bolnici u Dubrovniku. Specifične su po tome što su mobilne pa pacijent nije vezan uz bolnički krevet, nego može primati kemoterapiju i istovremeno obavljati svakodnevni posao.

Pulskoj je bolnici 21 elastomersku pumpu nedavno donirala pulska humanitarna udruga Naš san njihov osmijeh. Uz pomoć skupljenih gotovo 49 tisuća kuna, kupljena je i stolica za kemoterapiju vrednija od 20 tisuća te infuzijske pumpe.

- Pacijentica je bila vrlo zadovoljna terapijom koju je počela primati proteklog petka i koja je do nedjelje navečer, kad je završila, prošla uredno, bez ikakvih komplikacija, kaže doc. dr. sc. Dragan Trivanović, voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom u pulskoj bolnici. To je prva pacijentica ne samo iz Istarske županije, nego i ovog dijela Hrvatske, koja je na ovaj način primila terapiju.

U bolnici se, naime, priprema kemoterapija i ubacuje u pumpu u kojoj se nalazi poseban materijal koji se širi s prodiranjem tekućine.

- To se zove elastometrija. Materijal svojim širenjem stvara pritisak kojim se, bez da išta radite, kroz 48 sati ili 24 sata, ovisno o vrsti pumpe, ravnomjerno otpušta kemoterapija. Cjelokupan protokol pripremi se prije dolaska pacijenta. To mu se prikopča u venu i on s tim ode kući, a vraća se nakon tri dana radi skidanja. Prednost elastomerske pumpe je u tome da pacijentu možemo dati potpuno istu kemoterapiju a da ga ne sprečavamo u njegovom svakodnevnom životnom funkcioniranju. Dakle, on u potpunosti može biti mobilan, kemoterapiju zapravo nosi sa sobom u jednoj maloj plastičnoj boci koju može staviti u džep, u kapuljaču jakne, zakačiti za remen ili hlače. Može se praktički baviti nekim sportom koji nije baš ekstreman, funkcionirati u svojim životnim aktivnostima i, najvažnije, može živjeti u svojoj obitelji. Dakle, ne mora spavati u bolnici, ne ovisi ni o kakvim kapacitetima ustanove, nije izložen bolničkim infekcijama, objašnjava doktor Trivanović.

Takve pumpe dosad su se mogle viđati samo u stranaca koji su u Hrvatsku dolazili turistički.

- I druge bolnice su ih pokušale uvesti, ali ipak nisu, dijelom zbog financijskih razloga jer to dodatno opterećuje sustav koji HZZO ne priznaje, ali i zbog inercije. Mislim da smo mi u Općoj bolnici Pula dosta avangardnije nastrojeni u odnosu na neke druge bolnice pa pokušavamo pacijente i njihovu kvalitetu života staviti u prvi plan. Htjeli smo im pružiti dodatnu podršku jer nam se nerijetko događa da mlađi pacijenti odbijaju kemoterapiju i ne surađuju jer ih to veže uz bolnicu, gdje uvijek moraju ležati u krevetima pored drugih, nerijetko puno težih bolesnika, kaže Trivanović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom