USTALI PROTIV NASILJA 

APEL PROFESORA PULSKE GIMNAZIJE Stalno smo izloženi prijetnjama, u strahu od roditelja zaključujemo DVOJKE UMJESTO JEDINICA

(Lara BAGAR)

(Lara BAGAR)


Da nismo tako degradirani nikome ne bi palo na pamet da nam prijeti, ističe Tanja Carić, sindikalna povjerenica za Istarsku županiju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

"Neki profesori su na nastavničkim vijećima priznali kako svima zaključuju dvojku jer ne žele imati problema da im netko prijeti zbog zaključene jedinice", rekla je Tanja Carić, sindikalna povjerenica za Istarsku županiju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Nakon što je u ponedjeljak učenik varaždinske Elektrostrojarske škole verbalno i fizički nasrnuo na nastavnika vjeronauka, jučer su profesori pulske Gimnazije u znak solidarnosti pružili potporu svom kolegi neodržavanjem prvog sata u jutarnjoj smjeni. Riječ je o odazivu na poziv Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji se odlučio na ovaj korak u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, a u obranu digniteta struke. Ujedno su prozvali Ministarstvo obrazovanja i znanosti jer nije reagiralo, a izostala je, ističu, i reakcija javnosti.

"Ovo je veliki problem koji je svaki dan sve veći. Drago mi je što radimo u sredini koja je prepoznala ovaj problem i pružila potporu", istaknula je Tanja Carić.

Žustra polemika

Prosvjedni skup bio je ujedno i sindikalni sastanak u kojem se razvila žustra polemika o stalnim problemima degradacije struke. Osim učestalih fizičkih, konstantno su prisutni i verbalni napadi.

"Verbalno nasilje postoji, i to posebice od strane roditelja i ne samo u instituciji već i na cesti, što ukazuje na puno veći problem. Stalno smo izloženi prijetnjama. Imamo problem dati jedinicu. Moram se bojati hoće li mi doći mama, tata, inspekcija, a dijete ne zna ništa i zaključim mu dva. Eto, ispada da su, barem u našoj školi, roditelji veći problem od djece, posebice jer su ocjene važne prilikom upisa i tu je neviđeni pritisak na nastavnika", istaknula je jedna nastavnica s kojom su se složili svi kolege, napomenuvši da je situacija kudikamo gora u strukovnim i osnovnim školama. (Lara BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of