NAKON NEŠTO MANJE OD GODINU DANA

AFERA ULJANIK: Podignuta optužnica protiv bivših šefova pulskog škvera

| Autor: Glas Istre
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Prije nešto manje od godinu dana u zajedničkoj akciji policije i tužiteljstva uhićeni su bivši šefovi Uprave Uljanika, a Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci sada je podiglo optužnici protiv 12 fizičkih i jedne pravne osobe, piše Večernji list.

Dvanaestorica optuženika terete se za zloporabe u gospodarskom poslovanju, jedan od optuženika za subvencijsku prevaru, a za istu stvar je optužen i Uljanik kao pravna osoba.

Među onima protiv kojih je podignuta optužnica su bivši predsjednik uprave Uljanika Gianni Rosanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc. Priopćenje ŽDO-a rijeka donosimo u cijelosti.

"Optužnicom se prvookrivljeniku, trećeokrivljeniku, četvrtookrivljeniku, petookrivljeniku, šestookrivljeniku i devetookrivljeniku stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. godine u Puli, na zahtjev i u dogovoru s drugookrivljenikom i desetookrivljenikom, kao direktorima dvaju povezanih društava iz Pule; postupajući protivno članku 252. stavak 2. i članku 272. Zakona o trgovačkim društvima na štetu društva o čijim su se interesima bili dužni brinuti; ugovorili gradnju ukupno četiri broda za prijevoz rasutih tereta tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje, iako svjesni da će to rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva, te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova. Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je trgovačko društvo iz Pule oštećeno za iznos od ukupno 735.933.130,51 kuna.

Drugookrivljenika se tereti da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Pule, u cilju da za to trgovačko društvo nezakonito pribavi novac od sedmookrivljenika kao odgovorne osobe trgovačkog društva koje je korisnik državnih potpora i koje je bilo dužno pridržavati se pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, zatražio kratkoročnu pozajmicu koju je sedmookrivljenik bez potrebne odluke i odobrenja nadzornog odbora tog društva odobrio pa je s drugookrivljenikom 17. rujna 2013. zaključio ugovor o kratkoročnom zajmu iznosa od 36.000.000,00 kuna na rok od šest mjeseci, a taj je rok produžen do 16. ožujka 2015., nakon čega je vraćen tek manji dio navedenog iznosa, a gore navedeno društvo oštećeno je za 29.160.000,00 kuna. Optužnicom se drugookrivljeniku stavlja na teret da je od prosinca 2013. do ožujka 2014. godine, s nakanom da za svoje društvo nedopušteno iskoristi sredstva državne potpore namijenjena drugom društvu, uplaćeni iznos koji je u skladu sa sporazumom zaključenim s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture bio u obvezi   proslijediti korisniku potpore, brodogradilištu iz Rijeke, zadržao za svoje društvo koje je okoristio na štetu korisnika potpore za do danas nevraćenih 17.788.021,61 kuna, piše Večernji list.

Optužnicom se tereti šestookrivljenika da je od 30. lipnja 2015. do 28. srpnja 2015. u Rijeci i Puli, u nakani da pribavi veliku nepripadnu korist društvu koje zastupa, zatražio od prvookrivljenika, trećeokrivljenika, devetookrivljenika i jedanaestookrivljenika, odnosno odgovornih osoba i članova nadzornog odbora društva koje je u postupku restrukturiranja i kao takvo korisnik državnih potpora zbog čega je u obvezi suzdržavati se od rizičnih ulaganja i stjecanja dionica u trgovačkim društvima, da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju ino kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti, a tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja koja je društvo u restrukturiranju imalo kao podizvođač na izgradnji triju brodova za naručitelja. S obzirom na to da kupljene dionice ne nose nikakav prinos, kao i da su brodovi dviju stranih kompanija ujedno i jedina njihova imovina te su hipotekarno opterećeni, to se prodajom 40 posto dionica po više obračunatoj vrijednost navedeno trgovačko društvo nepripadno okoristilo za 95.061.018,29 kuna.

Tereti se da su 30. listopada 2017. u Rijeci, osmookrivljenik kao odgovorna osoba brodogradilišta iz Rijeke s prvookrivljenikom, trećeokrivljenikom i četvrtookrivljenikom kao članovima uprave dioničkog društva iz Pule, iako su prema prihvaćenom programu restrukturiranja društva u poteškoćama preuzeli obvezu kao većinski vlasnik dionica restrukturiranog društva voditi brigu i o njegovim interesima, kako bi se završio postupak restrukturiranja prikazivanjem investicija, sukladno zajedničkom dogovoru zaključili ugovor o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom kupac nije imao nikakve potrebe jer nije imalo izgledan niti jedan ugovor o gradnji brodova koji zahtijevaju uporabu takve tehnologije te je nikada nije niti koristilo. Plaćanjem linije i izvedenih radova na njenom postavljanju oštećeno je brodogradilište iz Rijeke u ukupnom iznosu od 22.353.072,61 kuna", prenosi Večernji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater